Skip to main content

Με μηνύματα προς την Τουρκία οι εκδηλώσεις μνήμης για τους Αρμένιους

Σύσσωμοι οι φορείς έκαναν λόγο για μαύρες σελίδες της ιστορίας και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν αδιάκοπα για την τελική δικαίωση των λαών.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να αναγνωρίσει την ιστορία και τα λάθη του παρελθόντος της καθώς και στους αρνητές των γενοκτονιών απέστειλαν σήμερα πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της 104ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αποτίοντας φόρο τιμής τόσο στα χιλιάδες θύματα του αρμενικού λαού που εκδιώχθηκαν και σφαγιάστηκαν από το Οθωμανικό Κράτος κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια, σύσσωμοι οι φορείς έκαναν λόγο για μαύρες σελίδες της ιστορίας και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν αδιάκοπα για την τελική δικαίωση των λαών και την καθολική αναγνώριση των Γενοκτονιών.

«Μέχρι σήμερα οι τουρκικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές άρνησης στην αναγνώριση των Γενοκτονιών», τόνισε στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Νταρόν Δερεγιάν και πρόσθεσε: «Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και επίκαιρο και θα επιμείνουμε μέχρι να βρούμε ανταπόκριση. Για να ζήσουν αρμονικά οι λαοί, η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων. Εμείς είμαστε εδώ υπερήφανοι και πιο δυνατοί από ποτέ».

Την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων τον Απρίλιο του 1996 εξέφρασε από την πλευρά του ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα, Fadey Charchoghlyan. «Ήμασταν ισχυρότεροι από τους σφαγείς μας και βρήκαμε τη δύναμη να αναγεννηθούμε και να διαχειριστούμε μόνοι μας τη μοίρα μας», επεσήμανε ο ίδιος κατηγορώντας την Τουρκία για υποκρισία, καθώς «εξισώνει το θύμα και τον σφαγέα». «Η Αρμενία είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στις κοινές προσπάθειες για την πρόληψη μελλοντικών Γενοκτονιών, στερεώνοντας για πάντα το "Ποτέ ξανά"».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τόνισε πως «η ιστορία ούτε ξεχνιέται ούτε παραγράφεται» και μίλησε για τον τρόπο που η Ελλάδα αγκάλιασε τους Αρμένιους, «που βρέθηκαν σε παράλληλη μοίρα με την Ελλάδα».

Την κήρυξη εντός των ημερών από το γαλλικό έθνος της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Γενοκτονίας των Αρμενίων υπογράμμισε ο Γάλλος πρόξενος, Φιλίπ Ρε, επισημαίνοντας πως ήδη έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

«Κάθε χρόνο θα διοργανώνονται επετειακές εκδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία» πρόσθεσε ο κ. Ρε εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο η Γαλλία θέλει να δείξει την αλληλεγγύη της στον αρμενικό λαό και την Αρμενία.

Κατα τον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως «η Ελλάδα ήταν και θα είναι προσηλωμένη στη διεθνή ενότητα» και πως η Μακεδονία «θα τιμά πάντα τη μνήμη των θυμάτων της Αρμενίας» ούσα δίπλα τους «στον αγώνα για την καθολική αναγνώριση».

«Στις εκδηλώσεις για τους Εβραίους άκουσα τον Γερμανό πρέσβη να ζητά συγγνώμη για τη ναζιστική θηριωδία», είπε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου κατά τον χαιρετισμό της και ευχήθηκε κάποια στιγμή να παρευρεθεί σε εκδήλωση που ο Τούρκος πρόξενος θα πράξει το ίδιο για τις Γενοκτονίες Αρμενίων και Ποντίων.

«Είμαι υπερήφανη που ο αρμενικός λαός, παρόλο που απειλήθηκε με αφανισμό, επέζησε» τόνισε η εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, Παυλίνα Τσενινιάν. «Τίποτα και κανείς δεν θα μας φοβίσει, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση» αναφώνησε καταχειροκροτούμενη από το κοινό.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, εξέφρασε τον σεβασμό του στους αγώνες των Αρμενίων, ενώ αναλύοντας την τουρκική εξωτερική και εσωτερική πολιτική έκανε λόγο για «Τουρκία με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο οθωμανικό κράτος». «Η Τουρκία πάντα ήταν μια χώρα δεσποτική που δεν γνώρισε τη δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν προτίθεται να συμβιβαστεί με το παρελθόν της χώρας του. Μάλιστα, εκτιμώντας ακόμη πως ο Ερντογάν δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, τόνισε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είναι χώρες που ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορέσει να στείλει μήνυμα στη Δύση (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ) προβάλλοντας την ισχύ της και δοκιμάζοντας την ανοχή των δυτικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε μουσική παρέμβαση από τη Μικτή Χορωδία και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κούκα.

Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας, το στέλεχος της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, το στέλεχος των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, Σπύρος Βούγιας, Χάρης Αηδονόπουλος, Βασίλης Μωυσίδης, Γιώργος Ορφανός, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κ.α.

Οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων θα συνεχιστούν τη Μεγάλη Τετάρτη.

Το πρόγραμμα:

12.00 μ.μ.:
-  Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των μαρτύρων της Γενοκτονίας, στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας (επί της οδού Διαλέττη 4), χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ.κ. Στεπανός Πασαγιάν.
-  Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Παρασκευής Πατουλίδου