Skip to main content

Με ποιες ομάδες μπορεί να διασταυρωθεί ο ΠΑΟΚ στο Champions League

Αν ο «Δικέφαλος» κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα θα έχει μπροστά του μία πιο προσβάσιμη διαδρομή μέχρι τους ομίλους σε σχέση με την περσινή σεζόν.

Έτοιμος να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια είναι ο ΠΑΟΚ καθώς μετά τη σπουδαία νίκη επί του Ολυμπιακού την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα, έχει προβάδισμα 9 βαθμών, 10 αγωνιστικές πριν το φινάλε, δείχνοντας να έχει κλειδώσει τον τίτλο.

Σύμφωνα με το «Sportime», σε περίπτωση, που ο «Δικέφαλος» σηκώσει το τρόπαιο, θα ανοίξει μπροστά του, μία πιο προσβάσιμη διαδρομή μέχρι τους ομίλους του Champions League σε σχέση με την περσινή σεζόν, που κλήθηκε να αποκλείσει κατά σειρά Βασιλεία, Σπαρτάκ Μόσχας και Μπενφίκα, ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα όσο περίμενε κανείς.

Μπορεί ακόμη τα πράγματα να είναι πρώιμα για τη συμμετοχή των ομάδων στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όμως οι «ασπρόμαυροι» θα μπουν ως 63οι στην κλήρωση διότι κουβαλούν τις δύο προηγούμενες κάκιστες σεζόν με τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ (μόλις 1.500 βαθμούς) για τα play-off του Europa League και τη φετινή όπου μάζεψαν 3.000 βαθμούς.

Ετσι λοιπόν oι Θεσσαλονικείς θα χρειαστεί να προκριθούν επί τρεις αντιπάλους για να μπουν στους ομίλους του Champions League εκτός αν η ομάδα που κατακτήσει τον θεσμό φέτος κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα της ή πάρει θέση στο εγχώριο πρωτάθλημα της, που της δίνει απευθείας το εισιτήριο για τους ομίλους, κάτι που έγινε και πέρσι. Αν λοιπόν συμβεί αυτό που είναι πολύ πιθανόν, ο ΠΑΟΚ θα μπει στη μάχη για τους ομίλους, από τον τρίτο προκριματικό γύρο και όχι απο τον δεύτερο.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ

Αν λοιπόν ΔΕΝ πάρει το φετινό Champions League, ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα στη χώρα της, τότε οι Θεσσαλονικείς θα ξεκινήσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Η κλήρωση θα γίνει στις 18 Ιουνίου και οι αγώνες 23-24 Ιουλίου με ρεβάνς στις 30-31 Ιουλίου. Σε αυτή τη φάση ο ΠΑΟΚ θα είναι στους ισχυρούς.

Συμμετέχουν συνολικά 20 ομάδες, οι τρεις πρωταθλήτριες Ελλάδος, Κροατίας (Ντίναμο Ζάγκρεμπ) και Δανίας (Κοπεγχάγη ή Μίντιλαντ), που δεν θα είναι υποψήφιες αντίπαλοι του

ΠΑΟΚ σε αυτόν τον γύρο) και 17 νικήτριες που θα προκύψουν από τον πρώτο προκριματικό και αναμένεται να είναι οι μισές εκ των:

Μακάμπι Τελ Αβίβ του Βλάνταν Ιβιτς (Ισραήλ)

ΑΠΟΕΛ ή ΑΕΛ Λεμεσού ή Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος)- *Αν περάσει ο ΑΠΟΕΛ δεν θα είναι αντίπαλος του ΠΑΟΚ γιατί θα είναι στους ισχυρούς

Λέγκια Γκντανσκ ή Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) Κλουζ ή Στεάουα (Ρουμανία) *Αν περάσoυν η Λέγκια ή η Στεάουα δεν θα είναι αντίπαλος του ΠΑΟΚ γιατί θα είναι στους ισχυρούς

ΑΙΚ (Σουηδία), Νέφτσι Μπακού ή Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)

Λουντογκόρετς ή ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) *Αν περάσει η Λουντογκόρετς δεν θα είναι αντίπαλος του ΠΑΟΚ

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) *Αν περάσει δεν θα είναι αντίπαλος του ΠΑΟΚ

Σέλτικ ή Ρέιντζερς (Σκωτία) *Αν πάρει το πρωτάθλημα η Σελτικ και προκριθεί απο τον πρώτο γύρο δεν θα είναι υποψήφιος αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)

Αστάνα (Καζακστάν) *Αν περάσει δεν θα είναι αντίπαλος του ΠΑΟΚ

Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) *Αν περάσει δεν θα είναι αντίπαλος του ΠΑΟΚ

Μάριμπορ (Σλοβενία)

Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)

Σερίφ Τίρασπολ (Μολδαβία)

Παρτιζάνι (Αλβανία), Βαλούρ (Ισλανδία)

Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)

Σκεντίγια (Σκόπια)

Ελσίνκι (Φιλανδία)

Νταντάλκ (Ιρλανδία)

Σαράγεβο (Βοσνία)

Ρίγα (Λετονία)

Νέμε Κάλιου (Εσθονία)

Σουντούβα (Λιθουανία)

Σουτιέσκα ή Ζέτα ή Τίτογκραντ (Μαυροβούνιο)

Σαμπούρταλου (Γεωργία)

Αλάσκερτ ή Μπάνατς ή Πιούνικ (Μαυροβούνιο)

Βαλέτα ή Χιμπέρνιανς (Μάλτα)

Ζεουνέζ ή Φόλα ή Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο)

Λίνφιλντ (Β. Ιρλανδία)

Κόναχ ή Δε Νιου Σεντς ή Μπάρι (Ουαλία)

Τόρσαβν (Ν.Φερόε)

ΤΡΙΤΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ (6 υποψήφιοι αντίπαλοι)

Στον τρίτο προκριματικό γύρο (κλήρωση 22 Ιουλίου, ματς 6-7 Αυγούστου και 13 Αυγούστου) θα πάρουν μέρος 12 ομάδες: Oι 10 νικήτριες του δεύτερου προκριματικού γύρου, η πρωταθλήτρια Ολλανδίας και η πρωταθλήτρια Τσεχίας (αν δεν πάρει το φετινό Champions League ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα στη χώρα της ή θέση που θα της δίνει το εισιτήριο για τους ομίλους) ή η πρωταθλήτρια Ελλάδας. Σε αυτή τη φάση λοιπόν, θα μπει πιθανότατα ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος» ωστόσο θα είναι στο γκρουπ των ανίσχυρων και θα έχει σίγουρα υποψήφιο αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ολλανδίας δηλαδή την 1. Αϊντχόβεν ή τον Αγιαξ και τις παρακάτω ομάδες εφόσον αυτές προκριθούν (ή αυτές που θα τις αποκλείσουν και είναι άγνωστες ακόμα):

2. Σέλτικ (αν πάρει το πρωτάθλημα Σκωτίας) 31.000 βαθμοί

3. Κοπεγχάγη 31.000 βαθμοί

4. Αστάνα 27.5000

5. Λουντογκόρετς 27.000

6. ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ (25.500) ή Ντίναμο Ζάγκρεμπ 25.500

*οι δύο ομάδες συνεχίζουν στην Ευρώπη και αυξάνουν τη βαθμολογία τους

PLAY OFF (4 υποψήφιοι αντίπαλοι)

Το αν οι «ασπρόμαυροι» θα βρίσκονται στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους στα play off της διοργάνωσης (κλήρωση 5 Αυγούστου, ματς 20-21 Αυγούστου και 27-28 Αυγούστου) θα εξαρτηθεί κατά βάση απο ποια ομάδα θα αποκλείσουν στον τρίτο προκριματικό γύρο καθώς θα πάρουν τους βαθμούς της ομάδας που θα αποκλείσουν!

Εκεί, θα υπάρχουν οκτώ ομάδες, έξι από τα προκριματικά η πρωταθλήτρια Ελβετίας (Γιουνγκ Μπόις με 27.500) και ή η πρωταθλήτρια Τσεχίας (Σλάβια Πράγας 14.500 ή Βικτόρια Πλζεν με 31.000 βαθμούς) ή η Σάλτσμπουργκ (αν δεν πάρει το φετινό Champions League ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα της). Να σημειώσουμε ότι η Σλάβια που έχει λιγότερους βαθμούς απο τον ΠΑΟΚ είναι πρωτοπόρος τη δεδομένη στιγμή στο πρωτάθλημα Τσεχίας,

Αυτά όλα ουσιαστικά συνηγορούν στο ότι αν ο ΠΑΟΚ προκριθεί με μία επί των Αϊντχόβεν (ή Άγιαξ), Σέλτικ, Κοπεγχάγη θα είναι σίγουρα στους ισχυρούς αλλά θέση ισχυρού μπορεί να δώσει υπο προϋποθέσεις και η πρόκριση επί μία εκ των Αστάνα, Λουντογκόρετς, ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ (ή Ντιναμό Ζάγκρεμπ).

Πηγή: Sportime