Skip to main content

Με ποιο τρόπο η λήψη τροφής επηρεάζει την απορρόφηση των φαρμάκων –Συμβουλές διατροφολόγου

Είναι σαφές πως τρόφιμο και φάρμακο αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» με τη δράση του ενός πολλές φορές να επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το άλλο.

Μπορεί η λήψη τροφής να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων; Αναμφισβήτητα, η αλληλεπίδραση φαρμάκων και διατροφής, αποτελεί ένα πεδίο που μελετάται εδώ και δεκαετίες. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, το έδαφος που η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα κερδίζει, είναι ολοένα και μεγαλύτερο.

Ως εκ τούτου προκύπτει νέα επιστημονική πληροφορία που αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την επιστημονική κοινότητα. Είναι σαφές πως τρόφιμο και φάρμακο αποτελούν “συγκοινωνούντα δοχεία” με τη δράση του ενός πολλές φορές είτε να συνεπικουρεί είτε να επηρεάζει με αρνητικό τρόπο τη δράση του άλλου, μας λέει η Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), στο Life Coaching (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και στο NLP (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και στη Low Fodmaps δίαιτα (Monash University). 

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.