Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι σχεδιάζει ο δήμος για τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου

Θα είναι η πρώτη φορά που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και στις εορταστικές εκδηλώσεις ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με διαφορετικό, λιτό τρόπο αναμένεται να πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Με μάσκες, αποστάσεις και χωρίς τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, θα λάβουν χώρα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στις 26 – 28 Οκτωβρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Διαβάστε: Ακυρώνονται λόγω κορωνοϊού οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Θα είναι η πρώτη φορά που η κ. Σακελλαροπούλου θα βρεθεί στην πόλη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Η πρόσκληση Ζέρβα στην Σακελλαροπούλου για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Το πρωί της 26ης Οκτωβρίου θα τελεστεί η επίσημη Δοξολογία του Πολιούχου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. Μένει να φανεί εάν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στη Δοξολογία, όπως είχε κάνει πέρσι ή θα επιλέξει να παραμείνει στην Αθήνα λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει δύο μεγάλες εκδηλώσεις για το εορταστικό τριήμερο. Ο κ. Ζέρβας κατά την πρόσφατη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την κ. Σακελλαροπούλου τής παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τις οποίες προετοιμάζει.

Πρόκειται για την έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο» στη Δημοτική Πινακοθήκη στη Βίλα Μπιάνκα, τα εγκαίνια της οποίας πρόκειται να πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η έκθεση παρουσιάζει 17 Αγίους, όπως ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Γεώργιος, οι οποίοι ήταν στρατιώτες. Η έκθεση η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη Βυζαντινή Οικουμένη.

Η δεύτερη εκδήλωση που σχεδιάζεται από τη δημοτική αρχή κατά το εορταστικό τριήμερο είναι μια επετειακή συναυλία, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από το έπος του 1940.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Χάρη Ηλιάδη, συμπράττει με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και την Ελένη Δημοπούλου και θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε τραγούδια του μεσοπολέμου. Η συναυλία περιλαμβάνει και ορχηστρικά κομμάτια της συγκεκριμένης περιόδου.