Skip to main content

Με συμμετοχή Παπαθανάση η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ

«Βασικός πυλώνας της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση και η στήριξη της εξωστρεφούς μεταποίησης, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο», είπε ο αν. υπουργός.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «βασικός πυλώνας της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση και η στήριξη της εξωστρεφούς μεταποίησης-βιομηχανίας, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς μόνο αυτή μπορεί να διασφαλίσει σταθερές θέσεις απασχόλησης και να καταστήσει ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία».

Αναφέρθηκε στην επικείμενη προώθηση δύο σημαντικών νομοσχεδίων του υπουργείου, το πρώτο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και το δεύτερο για το νέο επενδυτικό νόμο. Ο Αναπτυξιακός Νόμος Ελλάδα 2.0 που θα προωθηθεί μετά από διαβούλευση και έγκριση τέλη Σεπτεμβρίου για ψήφιση και θα ισχύει από τις αρχές του 2022, θα περιλαμβάνει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, ενώ η εξωστρέφεια θα διατρέχει οριζόντια όλα τα καθεστώτα, αλλά θα αποτελεί και η ίδια ανεξάρτητο καθεστώς. Η αναμόρφωσή του κατέστη αναγκαία ενόψει σημαντικών αλλαγών  που επίκεινται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με την εισαγωγή του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, τη θέση σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις κατευθύνσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και την στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0). Επιδίωξη του Υπουργείου είναι η απλούστευση και επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια και η μείωση του μεσοσταθμικού χρόνου ολοκλήρωσης της υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων από 2 χρόνια σε 60 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να παραχωρούνται κάποιες διαδικασίες στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να ανατίθεται σε εταιρείες ορκωτών η έγκριση των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων, οι οποίες θα εποπτεύουν και την πορεία υλοποίησής τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γεώργιος Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό λεπτομερέστερη ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή του ΣΕΒΕ στη σχετική διαβούλευση.

Θέματα που επίσης αναφέρθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κάποια από τα οποία συνιστούν (συν)αρμοδιότητα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, οι δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στις ΓΔ Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ιδίως στην περιφέρεια, κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα προβλήματα διευθέτησης χωρικού πλαισίου σε βιομηχανικές περιοχές πέριξ της Θεσσαλονίκης με έμφαση στις περιοχές SEVEZO και η ανάγκη επίσπευσης ολοκλήρωσης της σχετικής μελέτης ενόψει και του νέου επενδυτικού νόμου.

Tέλος, ο επίτιμος πρόεδρος ΣΕΒΕ και πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης ζήτησε την υπαγωγή στο νέο επενδυτικό νόμο του ΚΑΔ της έρευνας στους Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (ΘΥΚΔ) που προβλέπονται στην Εθνική αλλά και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναπτύσσονται αυτή την περίοδο από την Ζώνη Καινοτομίας και είναι το κατάλληλο εργαλείο που (κατ’ εξαίρεση από τον χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση επενδύσεων στην έρευνα αξιοποιώντας το ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας.