Skip to main content

Με τον Καλαφάτη ο Μανδαλιανός - Στο επίκεντρο η δημιουργία ΑΤ πάνω από την Περιφερειακή

Στο επίκεντρο της συζήτησης του υφυπουργού με τον δήμαρχο βρέθηκε η δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος άνωθεν της Περιφερειακής οδού

Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, με ατζέντα τη δρομολόγηση μιας σειράς έργων ζωτικής σημασίας, τα οποία θα συμβάλλουν στην ασφάλεια, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και στην τοπική ανάπτυξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Δημοτικής Αστυνομίας, ΚΕΠ, Νέστορας Λαφαζανίδης και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, τοπογράφος, Παναγιώτης Πετρίδης, τέθηκε η δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος άνωθεν της Περιφερειακής οδού, έργο το οποίο είχε προτείνει ο Δήμαρχος στην κοινή συνάντηση που είχαν προ ημερών και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα αυξημένα και διαχρονικά προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Επί του θέματος συζητήθηκαν τρόποι και οι δυνατότητες για να αποφευχθούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις για την έναρξη των εργασιών, ώστε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και στις δύο Κοινότητες του Δήμου, ιδιαιτέρως στη δημοτική κοινότητα Ελευθερίου - Κορδελιού και στην περιοχή άνωθεν της Περιφερειακής οδού.

Στόχος του δημάρχου, όπως επισημαίνεται, είναι να παραχωρηθεί ανταποδοτικά έκταση στην περιοχή άνωθεν της Περιφερειακής οδού και σε συνδυασμό με το υπάρχον κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα, (το οποίο είναι ιδιοκτησίας της ΕΛ.ΑΣ) , να θωρακιστεί όλη η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Διότι η δημιουργία ενός σύγχρονου Αστυνομικού Τμήματος, σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο άμεσης δράσης , το οποίο θα λειτουργεί και ως επιχειρησιακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή των όμορων δήμων, θα πατάξει φαινόμενα που τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις, πρώτα στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, ο οποίος ξεπερνά σήμερα τους 150.000 κατοίκους.

Όραμα του Δημάρχου είναι στην η περιοχή άνωθεν του Περιφερειακού να αναπτυχθεί ένας πυρήνας υπηρεσιών -δημοτικών και κρατικών- , ο οποίος θα αποτελείται, εκτός από το Αστυνομικό Τμήμα που θα φιλοξενεί και μονάδες ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ), από Πυροσβεστικό Σταθμό (κάτι που έχει ήδη προταθεί από την διοικούσα αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει καταψηφιστεί), αλλά και τον τερματικό σταθμό του ΟΑΣΘ, οποίος σήμερα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αντ. Τρίτση και Νυμφαίου, προκειμένου να εξυπηρετεί και τους πολίτες που βρίσκονται άνωθεν της Περιφερειακής οδού.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών εντυπωσιάστηκε για το μεγαλόπνοο σχέδιο της δημοτικής αρχής, το οποίο όχι μόνο χαρακτήρισε υλοποιήσιμο, αλλά δεσμεύτηκε να το υποστηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια και να τρέξουν οι διαδικασίες, για να προχωρήσει η δημιουργία μίας σύγχρονης και λειτουργικής πόλης.

Ο κ. Μανδαλιανός έθεσε στον κ. Καλαφάτη και το πρόβλημα με τη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου, η οποία είναι παρακείμενη στο στρατόπεδο «Παπακυριαζή», τις συζητήσεις με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τα εμπόδια που υπάρχουν, παρά τη θετική γνωμοδότηση του κ. Παναγιωτόπουλου για να λυθεί το θέμα.

Παράλληλα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με την εκκίνηση των διαδικασιών αποπεράτωσης του Σταδίου, για το οποίο σε πρώτη φάση εξασφαλίστηκε χρηματοδότη 150.000€ για την επικαιροποίηση της μελέτης, σημειώνοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί το έργο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το Δήμο και ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Επίσης ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, ενημέρωσε τον υφυπουργό και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την κατασκευαστική εταιρία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», η οποία κατά την περίοδο των εργασιών της στην Περιφερειακή οδό, δημιούργησε πολλές φθορές α) στην περιπατητική διαδρομή της οδού Αντ. Τρίτση, χωρίς να τις έχει αποκαταστήσει, β) στο νέο πάρκο της οδού Μακρυγιάννη, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα που χρήζουν παρεμβάσεων, τα οποία ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί με αποτέλεσμα να μην έχει παραληφθεί ακόμη το πάρκο από τον Δήμο, γ) στον φωτισμό της Περιφερειακής οδού, ο οποίος είναι ανύπαρκτος σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της, ειδικά από την οδό Μαιάνδρου μέχρι την οδό Μακρυγιάννη και η αποκατάσταση του οποίου είναι επίσης - εκ του νόμου - ευθύνη της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ».

«Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, στον οποίο ετέθησαν ζητήματα που αφορούν έργα και υποδομές τα οποία πρέπει να προχωρήσουν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και σταδιακά να μετατρέψουν τη πόλη μας σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος της δημοτικής αρχής. Δεσμευόμαστε ότι θα τα καταφέρουμε έχοντας τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των δημοτών μας» δήλωσε ο κ. Μανδαλιανός μετά το πέρας της συνάντησης ενώ ο κ. Καλαφάτης ανανέωσε το ραντεβού του με τον Δήμαρχο για το αμέσως επόμενο διάστημα, αυτή τη φορά στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.