Skip to main content

ΜΕΑ Δυτικού Τομέα: Το έργο σε αριθμούς και τα πιο σημαντικά οφέλη

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα εξυπηρετεί συνολικά δέκα δήμους

Την ικανοποίησή του για την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) της ΣΔΙΤ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Ο κ. Γεράνης σημειώνει ότι το αίτημα αυτό ήταν ομόφωνη απόφαση των συναδέλφων της Αυτοδιοίκησης τον Ιούλιο του 2017 για υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπό υλοποίηση αυτή τη στιγμή στη χώρα και με την έγκρισή του «μόνο χαρά μπορούμε να νοιώθουμε αφενός γιατί υλοποιούμε πιστά τον Περιφερειακό σχεδιασμό και μάλιστα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και αφετέρου γιατί με το έργο αυτό δίνουμε λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων». «Ευχαριστώ όλους τους συναδέρφους της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους συνεργάτες του ΦΟΔΣΑ που με αγαστή συνεργασία καταφέραμε σήμερα όχι να συζητάμε για τον ΠΕΣΔΑ αλλά να τον υλοποιούμε», αναφέρει  κ. Γεράνης.

Το έργο σε αριθμούς:

(i) Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ δυναμικότητας 262.700 t/έτος
(ii) Μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 t/έτος που δύναται να ενταχθεί στην εν λόγω ΜΕΑ σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ ΚΜ θα εξυπηρετεί:

1. Όσον αφορά στα σύμμεικτα τους ακόλουθους 10 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (τμήμα του Δήμου κατά 60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος Ωραιοκάστρου, τους Δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας από τον νομό Κιλκίς.

2. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα η Μονάδα θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και της ΔΕ Καλλιθέας και του Δήμου Ωραιοκάστρου καθώς και των Δήμων Κορδελιού - Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, της ΔΕ Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου και του 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία του:

⦁ Μείωση δραστικά του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων.
⦁ Μείωση δραστικά της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων.
⦁ Περιορισμός και αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
⦁ Εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής και τις συνδεόμενες κοινωνικές αντιδράσεις με αυτό το θέμα.

ΠΕΔ-ΚΜ: Στην Κεντρική Μακεδονία η Αυτοδιοίκηση υλοποιεί ενωμένη ομόφωνες αποφάσεις της

Την πεποίθησή της ότι η Αυτοδιοίκηση θα κερδίσει το στοίχημα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία, δηλώνει, από την πλευρά της, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση της για την έγκριση, από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Σε δηλώσεις του, με αφορμή τη θετική εξέλιξη για το νέο έργο διαχείρισης απορριμμάτων, που θα χωροθετηθεί σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε: «Προχωράμε σταθερά στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Στην Κεντρική Μακεδονία η αυτοδιοίκηση υλοποιεί ενωμένη ομόφωνες αποφάσεις της. Βαδίζουμε προς ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, με πολύ θετικά περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα στους δήμους μας και τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών».

Φωτογραφία αρχείου