Skip to main content

Μέχρι την άνοιξη ο ανάδοχος για την ανάπλαση του στρατοπέδου Π.Μελά

Ο εργολάβος, ο οποίος θα αναδειχθεί μετά από διαγωνισμό, θα προχωρήσει την πρώτη φάση της ανάπλασης. Ποιες εργασίες προβλέπονται στο πρώην στρατόπεδο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, ενός εμβληματικού έργου για τη δυτική Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου του έργου για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι μέχρι την άνοιξη θα έχει αναδειχθεί ο εργολάβος, ο οποίος θα προχωρήσει την πρώτη φάση της ανάπλασης, μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ξεκίνησαν να τρέχουν τις διαδικασίες για τη δεύτερη φάση ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου. Στο τέλος Δεκεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη “Διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη Voria.gr η Διευθύντρια Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Δήμου Παύλου Μελά Παρασκευή Κούρτη, την πρώτη φάση της ανάπλασης, προβλέπονται παρεμβάσεις σε υποδομές, ηλεκτροφωτισμό, εξοπλισμό για τους πολίτες, κατεδαφίσεις κτηρίων, αποκατάσταση πρασίνου και δημιουργία τριών αναψυκτηρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την μέρα έναρξής τους.

Μπουλντόζες από την άνοιξη στο πρώην στρατόπεδο - Τι εργασίες προβλέπονται 

Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι από την άνοιξη και αφού υπάρξει ανάδοχος ύστερα από ανοιχτή δημοπράτηση, θα μπορούν να μπουν οι μπουλντόζες και τα μηχανήματα για να ξεκινήσει αυτή η εμβληματική παρέμβαση σε ένα τόσο μεγάλο υπαίθριο χώρο. Είναι άγνωστο ακόμα εάν οι εργασίες θα υλοποιηθούν έχοντας κλειστή όλη την έκταση του πρώην στρατοπέδου ή αν θα κλείνει τμηματικά.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών και σύμφωνα με τις μελέτες θα πραγματοποιηθούν οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Θα κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι ερείπια και επικίνδυνα για τους πολίτες.

Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ο δενδρόκηπος, όπου προβλέπεται η φύτευση χιλιάδων δέντρων και θάμνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια– παρασκευαστήρια, καθώς και σε διάφορα σημεία της έκτασης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για τους πολίτες, όπως καθιστικά.

Κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου – εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση  κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, στην πρώτη φάση της ανάπλασης προβλέπεται και η αποκατάσταση του του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτιρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο. Πρόκειται για ένα επίμηκες κτήριο, που αναπτύσσεται στη δυτική πλευρά του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά με κύρια όψη στην οδό Λαγκαδά. Για το κτήριο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναμένεται η αδειοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τρία σημεία του Μητροπολιτικού Πάρκου

Στη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πρόκειται να προχωρήσει ο δήμος Παύλου Μελα για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου. Πρόκειται για τρία σημεία που θα διαμορφωθούν, σύμφωνα με την Διευθύντρια Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Δήμου Παύλου Μελά Παρασκευή Κούρτη, στην δεύτερη φάση ανάπλασης. Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 το δημοτικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Οι συμμετέχοντας θα κληθούν να σχεδιάσουν τρεις περιοχές σε κομβικές θέσεις εντός του πάρκου, έκτασης 43 στρ., 7,5 στρ. και 11,5 στρ. αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα η μια περιοχή, η οποία θα ονομαστεί «Η Μνήμη» βρίσκεται κεντρικά στο πάρκο και πρόκειται για μία πλατεία με την ευρεία έννοια του όρου η οποία οριοθετείται από τα δύο μεγάλα κτήρια στρατωνισμού του πρώην στρατοπέδου. Η δεύτερη περιοχή «Το Θέαμα» βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του πάρκου, όπου επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός υπαίθριος χώρος θέασης κινηματογράφου και ζωντανών εκδηλώσεων. Η τρίτη περιοχή «Η Περιπέτεια», βρίσκεται νοτιότερα και πρόκειται για ένα πάρκο που καλεί για συμμετοχή σε δράσεις και γεγονότα.