Skip to main content

Μέχρι το 2021 οι δρόμοι της Κεντρικής Μακεδονίας με φωτιστικά led

Ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση 15.000 λαμπτήρων στο τέλος Φεβρουαρίου. Αρχίζει η σταδιακή αντικατάσταση από το τέλος του έτους.

Στο τέλος του 2020 αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας.

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση 15.000 λαμπτήρων, με τεχνολογίας led, όπως είχε γράψει προσφάτως σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η Voria.gr, και θα έχει προϋπολογισμό 12 εκατ.ευρώ.

Εκτός από την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, τα νέα φωτιστικά θα συμβάλλουν και στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

Τον Φεβρουάριο θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και σε έξι έως οχτώ μήνες θα έχει προκύψει ο ανάδοχος, που θα αρχίσει έτσι σταδιακά να αντικαθιστά όλους τους συμβατικούς λαμπτήρες με led.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Πάρη Μπίλλια, έως το τέλος του 2020 θα αρχίσει η υλοποίηση του μεγάλου έργου ανανέωσης και αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ όλοι οι δρόμοι (εθνικοί και επαρχιακοί) θα είναι πλήρως φωτισμένοι σε περίπου δυο χρόνια από σήμερα.

Ο διαγωνισμός θα βγει στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε ο κ. Μπίλλιας, τονίζοντας ότι σε δυο χρόνια από σήμερα αναμένεται θεαματική βελτίωση στον φωτισμό του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά σώματα, οι καλωδιώσεις και ό,τι άλλο χρειαστεί και το οποίο θα προκύψει από τις σχετικές μελέτες.

Οι μελέτες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, είναι απαραίτητες, διότι, όπως εξήγησε «πολλά από τα έργα που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν έχουν μελέτες, με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να είναι υποφωτισμένες, ακόμη και όταν λειτουργούν οι λαμπτήρες, ή να είναι υπερφωτισμένες».

Ο ανάδοχος θα έχει για 12 χρόνια την ευθύνη υλοποίησης λειτουργίας του ηλεκτροφωτισμού του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Μέχρι το 2021 πάντως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εστιάζουν στη συντήρηση του υφιστάμενου ηλεκτροφωτισμού, με κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που έτσι κι αλλιώς είναι «πετσοκομμένο».

Ο κ. Μπίλλιας είπε ότι ακόμη είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο της κλοπής καλωδίων για το χαλκό τους, ενώ ασυνείδητοι κατεβάζουν τους διακόπτες από τα κυτία ηλεκτροφωτισμού.