Skip to main content

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα σε Βίλια και Κερατέα (vid)

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα Βίλια και στο όρος Πατέρα, με στόχο οι φλόγες να μείνουν εκτός του οικισμού - Ολονύκτια μάχη με τις πυρκαγιές.

Άλλη μια δύσκολη νύχτα ακολουθεί για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κατοίκους των περιοχών σε Βίλια και Κερατέα, εκεί που συνεχίζεται η «μάχη» για να ελεγχθούν οι φωτιές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Από τη δύση του ηλίου, τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν μαζικά στα μέτωπα μέσα στην ημέρα, έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι προσπάθειες συνεχίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα Βίλια και στο όρος Πατέρα, με στόχο οι φλόγες να μείνουν εκτός του οικισμού. Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση της πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στην περιοχή, αλλά πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις.  



Oμάδα ατόμων που έχει συγκεντρωθεί έξω από τον οικισμό δίνει μάχη μαζί με την πυροσβεστική, κόβοντας με αλυσοπρίονα θάμνους, δέντρα και κλαδιά, ώστε να χτιστούν αντιπυρικές ζώνες.

Στην κατασκευή της αντιπυρικής ασπίδας συμμετέχουν επίσης επίγειες δυνάμεις από την Πολωνία και ερπυστριοφόρα οχήματα.

Μάλιστα οι Πολωνοί πυροσβέστες προχώρησαν στην κατασκευή μιας αυτοσχέδιας δεξαμενής νερού.

Όλοι προετοιμάζονται ενόψει της νύχτας, ενώ τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν πολλές ρίψεις μέχρι και το τελευταίο φως.

Η φωτιά έχει φτάσει αρκετά κοντά στον οικισμό, με πυκνούς καπνούς να καλύπτουν την περιοχή  ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι στο σημείο δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Την αγωνία τους για την απειλή της φωτιάς εξέφρασαν και κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Αν περάσει τον δρόμο, τότε η φωτιά θα μπει μέσα στον οικισμό και θα καεί όλος», τόνισε ένας εξ αυτών.



Ήδη από χθες, η φωτιά πέρασε δίπλα από τον οικισμό Κρύο πηγάδι χωρίς να καεί κάποιο σπίτι.

Αναλυτικά στην πυρκαγιά επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 20 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία καθώς και 12 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Ilyushin Il-76 και του Beriev-200.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.