Skip to main content

Μεγάλη ταλαιπωρία από τα έργα στην περιοχή των Πεύκων (φωτο)

Κάτοικοι και καταστηματάρχες ταλαιπωρούνται εδώ και περίπου εννέα μήνες από τα έργα που υλοποιούνται στην κεντρική οδό Παπανικολάου στα Πεύκα.

Πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες διατυπώνονται από κατοίκους αλλά και καταστηματάρχες της δημοτικής ενότητας Πεύκων του δήμου Νεάπολης Συκεών εξ αιτίας της ταλαιπωρίας την οποία υφίστανται εδώ και περίπου εννέα μήνες λόγω των έργων τα οποία κατασκευάζονται κατά μήκος της κεντρικής οδού Παπανικολάου.

Σε επικοινωνία τους με την Voria.gr επαγγελματίες και κάτοικοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους καθώς, όπως λένε, “ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει τελειώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τραβάει μήνες και κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί”.

Σύμφωνα ειδικότερα με τους επαγγελματίες, οι πολύμηνες εργασίες έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεών τους, σε πολλές από τις οποίες η πρόσβαση γίνεται μετ' εμποδίων καθώς έχουν αποκλειστεί εξ αιτίας των εργασιών για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων. Από την άλλη, κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι “τους τελευταίους μήνες που γίνονται οι εργασίες το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι αυξημένο, έχει χτυπήσει κόκκινο”. Αυτό έχει επίπτωση και στη διερχόμενη κίνηση και φυσικά και στην πρόσβαση προς ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το “Παπανικολάου”.

Παράλληλα, υπογραμμίσουν και τις δυσκολίες αλλά και την επικινδυνότητα που υπάρχει για τους μαθητές κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους από το σχολείο.

Μιλώντας στην Voria.gr ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης παραδέχθηκε ότι το έργο συνάντησε πολλές δυσκολίες. “Κατ' αρχάς διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλές αυθαιρεσίες, δηλαδή καταπατήσεις πεζοδρομίων από παράνομες περιφράξεις οικοπέδων ή και αυθαίρετες κατασκευές καταστημάτων οι οποίες ήταν μέσα σε κοινόχρηστο χώρο. Για όλες αυτές χρειάστηκε να γίνει διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες και όπου δεν υπήρξε συμμόρφωση υποχρεωθήκαμε να επιβάλουμε πρόστιμα ή να καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη”, αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης.

Προσθέτει, επίσης, ότι υπήρξε καθυστέρηση εξ αιτίας της αλλαγής στάσης της ΔΕΗ η οποία είχε συμφωνήσει να προχωρήσει σε υπογείωση του δικτύου, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη “γεγονός που μας ανάγκασε να αλλάξουμε και το σχεδιασμό μας”. Κάτι ανάλογο, συνέβη, σύμφωνα με τον δήμαρχο και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δανιηλίδη, είχε συμφωνηθεί να προχωρήσει εκείνη σε ασφαλτόστρωση του δρόμου καθώς ανήκει στη δική της αρμοδιότητα. “Κατόπιν αυτών εμείς περιοριστήκαμε στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων, την αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού και σε κάποιες μικρές διαπλατύνσεις σε ορισμένα σημεία”.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 4,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται 100% από το δήμο. Η σύμβαση υπογράφηκε τον Μαΐο του 2019 και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται τον Νοεμβρίου του 2020. “Εμείς θα πιέσουμε τον ανάδοχο να το ολοκληρώσει νωρίτερα, ως το τέλος Αυγούστου, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς” αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.