Skip to main content

Μεγάλη Βρετανία: Ισχυρό πλήγμα για το Εργατικό Κόμμα

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο των δημοσκοπήσεων, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη διαρροή εδρών από τους Εργατικούς προς τους Συντηρητικούς.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, προβλέπει  πλειοψηφία 68 εδρών για τους Τόριδες μέσω ενός συστήματος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2017, όταν ήταν η μόνη εταιρεία που προέβλεψε το τελικό αποτέλεσμα. Το μοντέλο της δημοσκόπησης βασίζεται στην άποψη 100.000 ερωτηθέντων και το αποτέλεσμα είναι πως οι Συντηρητικοί θα λάβουν 359, 68 περισσότερες ψήφους από ό,τι είχαν πριν την προκήρυξη των εκλογών, ενώ το Εργατικό Κόμμα πρόκειται να χάσει 51 έδρες, οι οποίες θα πάνε στο κόμμα της κυβέρνησης. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή εδρών από τους Εργατικούς προς τους Συντηρητικούς, η χειρότερη ήττα των Εργατικών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δημοσκόπηση δείχνει μία τεράστια μετακίνηση προς τους Συντηρητικούς από πλευράς των «παραδοσιακών ψηφοφόρων» των Εργατικών στην κεντρική και βορειοανατολική Αγγλία, σε περιοχές που επικράτησε το brexit. Πρόκειται για αποβιομηχανισμένες περιοχές με ανεργία υψηλότερη από τον μέσο όρο. Oι περισσότεροι ψηφοφόροι στις περιοχές αυτές θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση υπεύθυνη για τα δεινά τους. Το Εργατικό Κόμμα έχει ήδη λάβει το μήνυμα και ανακοινώνει πως τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δώσει προτεραιότητα στην ενημέρωση των απογοητευμένων ψηφοφόρων του όσον αφορά την πολιτική του στο θέμα του brexit.

Την ίδια στιγμή το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει όπως τίποτα δεν είναι δεδομένο και καλεί τους ακτιβιστές να μην επαναπαυθούν εξ αιτίας των δημοσκοπήσεων. Φοβούνται ότι πολλοί μη παραδοσιακοί ψηφοφόροι, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, ενδέχεται να αλλάξουν γνώμη βλέποντας την δημοκοπική πλειοψηφία της.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι του Μπόρις Τζόνσον του απαγορεύουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις υπό τον φόβο ενός λάθους την τελευταία στιγμή. Ο φόβος αυτός γίνεται εμφανής και μέσα από την αμφιλεγόμενη στάση της Ντάουνινγκ Στριτ στην τετ-α-τετ συνέντευξη του Μπόρις Τζόνσον με παλαίμαχο παρουσιαστή του BBC, μετά από την αποδημητική συνέντευξη του Τζέρεμι Κόρμπιν στον ίδιο δημοσιογράφο την Τρίτη.

Μαρια Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle