Skip to main content

Μεγάλη Βρετανία: Ποια η επόμενη ημέρα μετά τον Μπόρις Τζόνσον;

Λίγες ώρες μετά την είδηση της παραίτησης τα σενάρια για τη διαδοχή του πληθαίνουν.

Πέρασαν κάτι λιγότερο από 48 ώρες δεκάδων δραματικών παραιτήσεων για να έρθει αυτή η μία που περίμεναν όλοι. Λίγο μετά τις 9:00 έγινε γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών καθώς σήμερα το πρωί εναντίον του στράφηκαν ακόμα και υπουργοί που αντικατέστησαν τους παραιτηθέντες.

Παρόλα αυτά από νωρίς, και πριν καν απευθύνει το διάγγελμα για την απόφαση της παραίτησης, είχε ήδη ζητήσει να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εύρεσης νέου ηγέτη των Τόρις.

Και ξαφνικά οι 53 παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και η μία παράδοξη απόλυση, αυτή του υπουργού Ανάπτυξης Μάικλ Γκόουβ που ο εκπρόσωπος τύπου του Number 10 επέλεξε χθες να τον χαρακτηρίσει «φίδι», φαίνονται παλιές ειδήσεις καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ήδη την επόμενη ερώτηση: Θα δεχτεί κάποιος να παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο στην πρωθυπουργία ο Τζόνσον; Η απάντηση, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει, τείνει να είναι αρνητική. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι βιώσιμο, δεδομένων των πολυάριθμων κενών θέσεων στην κυβέρνηση» ενώ και το κόμμα των Εργατικών επιμένει ότι «πρέπει να μπει ένας προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο». Ο ηγέτης των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ μάλιστα υπερτόνισε λίγη ώρα πριν ότι «πλέον είναι ξεκάθαρο πως είναι ακατάλληλος για τη θέση», έστω και για αυτούς τους λίγους μήνες.

Για ακόμα μία φορά το κόμμα των Συντηρητικών είναι και πάλι διχασμένο. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο στη θέση του και οι διαδικασίες της διαδοχής να γίνουν βάση του καταστατικού του κόμματος. Άλλοι παρόλα αυτά θέλουν να γυρίσουν σελίδα εδώ και τώρα. Το υπουργικό συμβούλιο πάντως έχει ήδη αντικατασταθεί, γεγονός που δεν θα συνέβαινε χωρίς την παραίτηση.

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία των Τόρις;

Λόγω της βαρύητας των εξελίξεων έγινε επίσης γνωστό ότι η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας επιστρέφει εκτάκτως από την Ινδονησία και τη σύνοδο του G20. Επισημαίνεται ότι η Λιζ Τρας ήταν και παραμένει μία από τις βασικότερες υποψήφιες για την νέα ηγεσία του κόμματος.

Πλάι της ακούγονται και άλλα ονόματα όπως του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, του πρώην υπουργού Υγείας Σάτζιτ Τζάβιντ αλλά και του χαμηλότερων τόνων υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Πάντως όποιες και αν είναι οι εξελίξεις η λέξη κλειδί που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι σήμερα είναι η «ανακούφιση» κάτι που αποτυπώθηκε μέχρι και στις αγορές, με τη λίρα να ανακάμπτει. Χθες Τετάρτη η βρετανική λίρα (GBP) είχε καταγράψει χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου (USD) ενώ σήμερα, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, ενισχύεται πάνω από 0,5%. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπαίνει πλέον στη λίστα με τους πρωθυπουργούς που έχουν τελειώσει τη θητεία τους πολύ νωρίτερα από ότι προβλεπόταν καθώς σήμερα καταγράφει 2 χρόνια και 349 ημέρες στο Number 10.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle