Skip to main content

Μεγάλη Βρετανία: Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Μέι

Εκλογές ζητούν οι Εργατικοί μετά τη χθεσινή συντριπτική ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού - Οι επόμενες κινήσεις της Μέι.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μετά από μια τόσο συντριπτική ήττα, η πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Ωστόσο η Τερέζα Μέι δεν είναι μια συνηθισμένη πρωθυπουργός. Είναι επίμονη και θεωρεί πατριωτικό της καθήκον να μην αφήσει τη Βρετανία «ακυβέρνητη σε αχαρτογράφητα νερά», όπως είπε η ίδια. Είναι επομένως αποφασισμένη να ξεπεράσει και το εμπόδιο της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν και ψηφίζεται σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, σύσσωμοι η συμπολίτευση και ο εταίρος της το DUP, θα συνταχθούν με την κυβέρνηση. Κανείς δεν επιθυμεί εκλογές αυτή τη στιγμή. Επομένως η πρόταση των Εργατικών, εκτός απροόπτου, θα καταψηφιστεί.

Μετά απ' αυτό αναμένεται τις επόμενες μέρες η Τερέζα Μέι να καλέσει διαφωνούντες από το κόμμα της αλλά και από την αντιπολίτευση ώστε να διερευνήσει τι ακριβώς ζητούν και να θέσει τις όποιες εκδοχές στις Βρυξέλλες. Στόχος της πρωθυπουργού είναι να βρεθεί μια λύση όσον αφορά τη διάρκεια του backstop, της εγγύησης των συνόρων στην Ιρλανδία, σημείο τριβής που προκάλεσε την βαριά ήττα της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο.

Ρεαλιστικό το σενάριο της παράτασης;

Σε περίπτωση αποτυχίας όλων των ενεργειών της Μέι, η Βουλή, δια της ειδικής επιτροπής, θα αναλάβει τη διαχείριση του Brexit. Αυτή θα πρέπει να επεξεργαστεί νέο  διακομματικό σχέδιο και να το θέσει προς έγκριση στους 27. Όλα αυτά θα απαιτήσουν χρόνο γι' αυτό και πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παράταση του άρθρου 50 για μερικούς μήνες ή επ' αόριστον, όπως εκτιμούν πολλοί βουλευτές.

Οι Βρυξέλλες δεν αντιδρούν στην παράταση του χρόνου αποχώρησης της Βρετανίας και βρίσκονται σε στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις της Τερέζα Μέι. Και φυσικά στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς πορείας, υπάρχει και το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, ως τελική λύση.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle