Skip to main content

Μεγαλιθικά μνημεία της Σαρδηνίας έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Έρχονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μεγαλιθικά μνημεία από τη Σαρδηνία - Η έκθεση έχει λάβει το Μετάλλιο της Ιταλικής Δημοκρατίας

Μεγαλιθικά μνημεία από τη Σαρδηνία αναμένονται το ερχόμενο διάστημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών και των πολιτιστικών ανταλλαγών του Μουσείου με στόχο τη γνωριμία του κοινού της πόλης με τους πολιτισμούς της Μεσογείου.

Η έκθεση ονομάζεται «Σαρδηνία Μεγαλιθικό Νησί. Από τα μενxίρ στα νουράγκι: ιστορίες από πέτρα στην καρδιά της Μεσογείου» και είναι αφιερωμένη στους αρχαίους μεγαλιθικούς πολιτισμούς του νησιού της Ιταλίας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 11 Φεβρουαρίου και θα μείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαΐου 2022 όπου θα παρουσιαστούν μοναδικά ευρήματα, ορισμένα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας. Αρχικώς είχαν ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 30 Ιουνίου 2021 ακολούθησε η Αγία Πετρούπολη με το Μουσείο Ερμιτάζ και στο τέλος η Νάπολι.

Ανάμεσα στα ευρύματα που θα παρουσιαστούν ξεχωρίζει ένας από τους γίγαντες-πολεμιστές του Μόντε Πράμα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι που είναι λίθινος και ύψους δύο μέτρων. Παράλληλα, η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων θα εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα αλλά και οπτικό και ηχητικό υλικό που θα μεταφέρουν  την αύρα της Μεσογείου μέσα από τη γοητεία και το μυστήριο του σαρδηνιακού πολιτισμού καθώς μοιάζουν με μεσαιωνικούς πύργους αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν πολλά χιλιάδες χρόνια πίσω.

«Ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει από τη Σαρδηνία, ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου, ένα σταυροδρόμι πολιτισμικών και εμπορικών επαφών, όπου αναπτύχθηκαν μοναδικοί και πρωτότυποι πολιτισμοί που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης», σχολιάζει μιλώντας στη Voria.gr η αναπληρώτρια προϊσταμένη Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αγγελική Κουκουβού.

Όπως αναφέρει η ίδια, τα μνημεία θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου της περιφέρειας της Σαρδήνιας. «Υπάρχει μακρά συνεργασία με τη συγκεκριμένη περιφέρεια και το Μουσείο της Σαρδηνίας από το 2019. Εκείνοι θεωρούν σημαντικό το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και για αυτό έγινε η συνεργασία», τονίζει και προσθέτει ότι είναι πολύ ευχαριστημένη από την εξέλιξη καθώς «είναι μία πρώτότυπη έκθεση και πολύ εντυπωσιακή».

Η έκθεση, που έχει λάβει το Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας (MAECI) και του Ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού (MIC). Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, ενώ θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό.