Skip to main content

Μεϊμαράκης: Πόσους μετανάστες πρέπει να διασώσει το ελληνικό λιμενικό για να δράσει η ΕΕ;

«Έχει χαθεί πλέον ο αριθμός που μαρτυρά τη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Την άμεση αλλαγή του υπάρχοντος ευρωπαϊκού πλαισίου για το μεταναστευτικό, ώστε «όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί χωρίς διακρίσεις», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Τι άλλο πρέπει να ακούσουμε για να αφυπνιστούμε τελικά; Πόσους απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν μια ανθρώπινη ζωή κι ένα καλύτερο αύριο πρέπει να διασώσει το ελληνικό Λιμενικό από τη θάλασσα για να δράσουμε αποτελεσματικά;», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ξεκινώντας την παρέμβασή του.

«Έχει χαθεί πλέον ο αριθμός που μαρτυρά τη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος», συμπλήρωσε και αμέσως προσέθεσε: «Στη χώρα μου, την Ελλάδα, μόλις χθες, σημειώθηκε άλλο ένα ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης με περίπου 500 ανθρώπινες ψυχές, να παλεύουν με τα κύματα, θύματα των λαθροδιακινητών, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα στα ευρωπαϊκά σύνορα εκμεταλλευόμενοι τους ανθρώπους αυτούς».

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος εδώ. Και αυτό θα γίνει μόνο μέσω στοχευμένων ευρωπαϊκών δράσεων και πρωτοβουλιών. Κι έχει δίκιο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Δεν είναι αντιμετώπιση μεμονωμένων γεγονότων σε διάρκεια χρόνου, αλλά πρέπει να βρεθεί ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης του ζητήματος. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου», τόνισε, υπογραμμίζοντας την «ενισχυμένη φύλαξη των ευρωπαϊκών μας συνόρων με παράλληλη ενίσχυση του Frontex, του οποίου ο ρόλος τελικά είναι να φυλάει τα σύνορα και όχι να υποδέχεται απελπισμένους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την τύχη τους στους λαθροδιακινητές», όπως είπε.

«Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης, «η ΕΕ πρέπει να επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη της και όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, χωρίς διακρίσεις. Το θέμα είναι ανθρωπιστικό. Δεν μπορεί κατά κύριο λόγο οι πρώτες χώρες εισδοχής να επωμίζονται όλο το βάρος του μεταναστευτικού και να συζητάμε εδώ, τόσα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Το θέμα ξεπερνά τις κομματικές γραμμές. Πρέπει να βρούμε λύσεις, πρέπει να υπάρξει σύμφωνο με συνολική λύση, ευρωπαϊκή λύση».