Skip to main content

Μελέτη: Βαρύ και χρόνιο το αποτύπωμα του κορωνοϊού με μακροχρόνια συμπτώματα

Τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται μετά από μόλυνση Covid ήταν συχνά ακόμη και ανάμεσα σε άτομα που δεν νόσησαν αφού προσβλήθηκαν από τον ιό

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί έχουν αναζητήσει ιατρική φροντίδα για προβλήματα υγείας μετά από μόλυνση Covid-19, τα οποία δεν είχαν διαγνωστεί πριν να προσβληθούν από τον ιό, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη σε ό,τι αφορά τα μακροχρόνια συμπτώματα ασθενών με Covid.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε το ιστορικό υγειονομικής ασφάλειας περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν το περασμένο έτος από τον κορωνοϊό, διαπίστωσε ότι έναν ή περισσότερους μήνες μετά τη μόλυνση, περίπου το ένα τέταρτο – δηλαδή το 23% – αναζήτησαν ιατρική φροντίδα για νέα ιατρικά προβλήματα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσίαζαν ήταν: πόνος, νευρικός και μυϊκός, δυσκολίες στην αναπνοή,  υψηλή χοληστερίνη, δυσφορία και κόπωση καθώς και υψηλή πίεση.

Επιπλέον, εμφάνιζαν και γαστρεντερικές διαταραχές, ημικρανίες, δερματικά προβλήματα, καρδιακές ανωμαλίες, διαταραχές στον ύπνο καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται μετά από μόλυνση Covid ήταν συχνά ακόμη και ανάμεσα σε άτομα που δεν νόσησαν αφού προσβλήθηκαν από τον ιό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ειδικότερα, ενώ οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid αντιμετώπισαν στη συνέχεια ιατρικά προβλήματα, το ίδιο ίσχυσε και για το 27% εκείνων που είχαν ελαφρά η μέτρια συμπτώματα καθώς και για το 19% εκείνων που ανέφεραν πως ήταν ασυμπτωματικοί.

«Αυτό που μας προκαλεί έκπληξη είναι το μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικών ασθενών οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία της μακράς Covid», αναφέρει ο Ρόμπιν Γκέλμπερντ, πρόεδρος της FAIR Health, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διεξήγαγε τη μελέτη που βασίζεται, όπως λέει, στη μεγαλύτερη βάση δεδομένων υγειονομικής ασφάλισης στις ΗΠΑ.

Πηγή: Kathimerini.gr, NYT