Skip to main content

MeliGea: Βιολογικά λαχανικά από το Μελισσοχώρι στην πόρτα μας

Δύο φίλοι εμπνεύστηκαν μέσα στην καραντίνα ένα Πρότυπο Βιοδυναμικό Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα, με βιολογικές καλλιέργειες και στόχο τον αγροτουρισμό

Φέρνει τα «καλούδια» της φύσης, με γεύσεις και αρώματα που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος, στην πόρτα των καταναλωτών, κάνοντάς τους κοινωνούς μιας προσπάθειας που στόχο έχει την υγιεινή διατροφή, αλλά και τη διάσωση και διάδοση παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών, με σεβασμό στο περιβάλλον. Η MeliGea, ένα βιολογικό αγρόκτημα στο Μελισσοχώρι, που δημιούργησαν δύο φίλοι από τη Θεσσαλονίκη μέσα στην καραντίνα, πέρα από την καλλιέργεια λαχανικών που θυμίζουν το μποστάνι του… παππού, φιλοδοξεί να γίνει ένα πρότυπο, βιοδυναμικό, πολυλειτουργικό αγρόκτημα, με επόμενη στάση τον αγροτουρισμό και τον πολιτισμό. Μάλιστα, έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς μέρος της παραγωγής της προσφέρεται σε ιδρύματα για τα παιδιά.  

Ο Σάκης Μανάφης, θεατρικός παραγωγός επί 25 χρόνια, και ο Γιώργος Τσιγαράς, που ασχολείται με το real estate και τις κατασκευές, εμπνεύστηκαν μέσα στην πανδημία μια εναλλακτική ιδέα για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων σε συνδυασμό με την επαφή με τη φύση, μακριά από τους κινδύνους του κορωνοϊού. Έτσι δημιούργησαν σε πρώτη φάση ένα αγρόκτημα βιολογικών καλλιεργειών 3 στρεμμάτων στο Μελισσοχώρι, με την προοπτική να επεκταθεί και να φιλοξενήσει μια μικρή τουριστική δομή με οκτώ σπιτάκια οικολογικής δόμησης σε άλλα 7 στρέμματα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους, παρακολουθώντας παράλληλα σεμινάρια για τις καλλιέργειες και την μεταποίηση τροφίμων, να μαθαίνουν παραδοσιακές τέχνες όπως η υφαντική και η ξυλογλυπτική και να συμμετέχουν σε δράσεις ευ ζην. Παράλληλα, οι δύο φίλοι θα δημιουργήσουν ένα τουριστικό πρόγραμμα που θα συνδυάζει κοντινές επισκέψεις, από τον Όλυμπο και τα Στάγειρα, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ώστε οι επισκέπτες του αγροκτήματος να παίρνουν μια γεύση και από την ευρύτερη περιοχή.



Λαχανικά με… συνδρομή



Έχοντας βάλει το σχέδιό τους στις ράγες, με χρονικό ορίζοντα το 2022, καλλιεργούν για την ώρα τα λαχανικά τους,  αυτή την εποχή από τομάτες και μελιτζάνες μέχρι πιπεριές, αγγουράκια, αλλά και μυρωδικά και βότανα και τα διανέμουν κατ’ οίκον σε δύο πακέτα-συσκευασίες (10 και 20 λίτρων) είτε σε τιμές μεμονωμένων παραγγελιών είτε σε ειδικές τιμές μηνιαίων συνδρομών ή και περισσότερων. Έτσι ο πελάτης μπορεί μέσω της ιστοσελίδας της MeliGea να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα, να παραγγείλει και να έχει στην πόρτα του ένα καλάθι με όλα τα λαχανικά, σε διάφορες ποικιλίες, ανάλογα με την παραγωγή. Μπορεί μάλιστα να σημειώσει αν έχει κάποια διατροφική αλλεργία ή να κάνει άλλες παρατηρήσεις. Ήδη 30 οικογένειες από το νομό Θεσσαλονίκης είναι σταθεροί πελάτες. «Μας λένε ‘’είναι τα πιο νόστιμα που έχουμε δοκιμάσει, μας θύμησαν την παιδική μας ηλικία’’ και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση» λέει στη Voria.gr ο Σάκης Μανάφης.

Άλλωστε, όπως εξηγεί, οι δύο φίλοι δεν χρησιμοποιούν φάρμακα, ούτε καν βιολογικά, αλλά ραντίζουν και λιπαίνουν με βότανα και φυσικά στοιχεία. Καλλιεργούν δε παραδοσιακούς σπόρους και όχι τροποποιημένα υβρίδια, ενώ τα φυτά μεγαλώνουν σε ιδανικό υψόμετρο 300μ. μέσα στη φύση ανάμεσα στις ρεματιές και τους δίνεται ο απαραίτητος χώρος για να αναπτυχθούν, με μεγάλες αποστάσεις φύτευσης, αφού η παραγωγή δεν εξετάζεται υπό το πρίσμα της ποσότητας.

«Είμαστε δύο ονειροπόλοι φίλοι, εραστές της τέχνης, με αγάπη για τον φυσικό τρόπο ζωής και τα βιολογικά είδη και προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα μιας διαδραστικής επαφής και επικοινωνίας με τους καταναλωτές των προϊόντων μας. Δεν είμαστε επαγγελματίες αγρότες, αγαπάμε όμως τη βιολογική παραγωγή» λέει ο Σάκης Μανάφης. Εξηγεί δε πως επιλέγοντας τα λαχανικά της MeliGea οι καταναλωτές στην πραγματικότητα υποστηρίζουν την υγεία τους, αυξάνουν τη γευστική τους απόλαυση και ταυτόχρονα συμμετέχουν σε μια ευρύτερη κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους και την κοινωνία.