Skip to main content

Melimnos: Ο Λημνιός λογιστής που παράγει μέλι διεθνούς φήμης στη Χαλκιδική

Ο Αλέξανδρος Μπαλδεράνος και η σύζυγός του Αναστασία Παπατσιφλικιώτη πάντρεψαν με τον πιο γλυκό τρόπο τους τόπους καταγωγής τους, Λήμνο και Χαλκιδική.

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία των μελισσών τού κινούσε την περιέργεια από παιδί, όταν ξυπνούσε με τον μελισσοκόμο πατέρα του από τα χαράματα για να πάει στα μελίσσια της οικογένειας στη Λήμνο. Αυτή η μνήμη ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό του Αλέξανδρου Μπαλδεράνου, που αν και λογιστής στο επάγγελμα και μακριά πια από τη Λήμνο, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις… σειρήνες του μελιού ούτε στη γοητεία του τόπου καταγωγής του, ακολουθώντας τελικά τα χνάρια του πατέρα του Κυριάκου. Δημιούργησε έτσι μαζί με την επίσης λογίστρια, Χαλκιδικιώτισσα σύζυγό του, Αναστασία Παπατσιφλικιώτη, την εταιρεία Melimnos στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, αντλώντας την έμπνευση του ονόματός της από το μέλι και τη Λήμνο.



Σήμερα το μέλι του ζευγαριού ταξιδεύει σε Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστραλία και ΗΠΑ, μεταφέροντας εκτός συνόρων τις γεύσεις εκλεκτών ποικιλιών τόσο από τη Χαλκιδική όσο και από τη Λήμνο, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας μέσα από συνεργασίες με τοπικούς μελισσοκόμους. Από μέλι αγριοβοτάνων και θυμαριού από τη Λήμνο –που είναι και η ναυαρχίδα της εταιρείας- μέχρι μέλι αγριολούλουδων με νότες λεβάντας και μέλι του δάσους η Melimnos προσπαθεί να δώσει στον καταναλωτή, όπως λέει στη Voria ο Αλέξανδρος Μπαλδεράνος, κάτι αυθεντικό, ένα προϊόν που να μπορεί να εμπιστευτεί, με καθαρότητα και ποιότητα.

Σήμερα η Melimnos διαθέτει 20 κωδικούς, που έχουν τοποθετηθεί στα ράφια delicatessen ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πρόσφατα δημιούργησε τη σειρά αλειμμάτων μελιού Alipseto, με τρεις κωδικούς, την κρέμα μελιού με φράουλα –την πρώτη που παράγεται με φρούτο στην Ελλάδα- το άλειμμα μελιού με κακάο και το άλειμμα μελιού με κακάο και πορτοκάλι. Το ζευγάρι όμως πειραματίζεται διαρκώς, αξιοποιώντας το στοιχείο της καινοτομίας στα προϊόντα του, ενώ σχεδιάζει και νέους κωδικούς για το επόμενο διάστημα, με οδηγό την αγάπη του για το καλό μέλι, αλλά και τον σεβασμό του για τη φύση.  



Οι μνήμες της Λήμνου και το ξεκίνημα στη Χαλκιδική

Φεύγοντας από τη Λήμνο για σπουδές ο Αλέξανδρος Μπαλδεράνος πήρε στις αποσκευές του τη μελισσοκομική παράδοση του πατέρα του κι όλες εκείνες τις εικόνες από τον τρύγο του μελιού με τις οποίες μεγάλωσε. Έτσι, όσο σπούδαζε λογιστική στις Σέρρες, όπου γνώρισε και τη μετέπειτα σύζυγό του, σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να εξελίξει την οικογενειακή δραστηριότητα και να την ανεβάσει σε άλλο επίπεδο. Έχοντας εγκατασταθεί πλέον στη γενέτειρα της Αναστασίας, τα Νέα Μουδανιά, αποφάσισε να συνδυάσει τις ποικιλίες μελιού των δύο τόπων και να δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγό του την Melimnos, με στενό συνεργάτη τον πατέρα του, από όπου προμηθεύεται μεγάλο μέρος του μελιού του, αλλά και μικρούς, επιλεγμένους παραγωγούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τελευταία και από την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο.

 Αλέξανδρος Μπαλδεράνος 

Έβαλε έτσι το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο πατέρας του, ενώ το όραμά του ενέπνευσε και την Αναστασία που από την πρώτη στιγμή συμβάλλει στο να πάρει αυτό σάρκα και οστά.

«Η μοναδική γεύση της Melimnos δεν προκύπτει τυχαία. Η προέλευση των ποικιλιών μας είναι αυτή που διαμορφώνει τον χαρακτήρα και τη γεύση τους, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα» λέει ο Αλέξανδρος Μπαλδεράνος, που κατάφερε να αξιοποιήσει τη μεθοδικότητα και την οργανωτικότητα του λογιστή στη μελισσοκομία, μιμούμενος το παράδειγμα των μελισσών.