Skip to main content

Μελίβελος: Το βραβευμένο μέλι της Καστοριάς που ταξιδεύει από ΗΠΑ μέχρι Μαλαισία

Η ιστορία ενός 33χρονου μελισσοκόμου που έκανε το πάθος του για τη φύση επάγγελμα, εγκαταλείποντας τη Θεσσαλονίκη για τα βουνά της Καστοριάς

Ένα μέλι από τις ανθοφορίες των λουλουδιών στα καστοριανά βουνά έφτασε να διακρίνεται ως το κορυφαίο σε γεύση και ποιότητα στον διαγωνισμό Mediterranean Taste Awards 2021 επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την απόφαση του νεαρού μελισσοκόμου Χρήστου Τζακόπουλου να κάνει το χόμπι του επάγγελμα.

Ο 33χρονος μελισσοκόμος ξεκίνησε τον «Μελίβελο» το 2011, ως πρώτη γενιά παραγωγός και μέχρι σήμερα, δέκα περίπου χρόνια μετά έφτασε να κατέχει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, σε ένα εκ των οποίων κέρδισε το χρυσό βραβείο.



Μέσα σε λίγα χρόνια, η γεύση και η απόλαυση του μελιού του, ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής επικράτειας. Τα μέλια του έχουν ταξιδέψει και... ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, φυσικά στην Ευρώπη, το Ισραήλ, ακόμα και στη μακρινή και εξωτική Μαλαισία. Επίσης, ο Χρήστος έχει συνάψει μόνιμες συνεργασίες με delicatessen και παραδοσιακά παντοπωλεία της Γερμανίας. Μάλιστα, τόνισε πως συνεργάζεται με ένα κατάστημα ανά περιοχή «για να υπάρχει μία υγιής συνεργασία που θα διατηρηθεί».

Η επιτυχία του μελισσοκόμου και παραγωγού φαντάζει ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ξεκίνησε να ασχολείται με τη μελισσοκομία όταν πήρε δύο κυψέλες από φιλικό σπίτι το 2011 και με τον τρόπο αυτό ερωτεύτηκε τη μέλισσα και τα αγαθά που αυτή έχει να προσφέρει.

Πάθος για τη φύση

Άλλωστε, για να πάρει την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στο Βέλος Καστοριάς, εγκαταλείποντας τη Θεσσαλονίκη, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, δεν χρειάστηκαν πολλά: Η όρεξη, μαζί πάντα με λίγο τρέλα και λίγα χωράφια που υπήρχαν στο χωριό αυτό που «έχει 15 περίπου μόνιμους κατοίκους και λίγα παραπάνω σκυλιά».

Ο Χρήστος από μικρός αναγνώρισε πως η αγάπη του για τη φύση και η ηρεμιστική της ικανότητα δεν θα τον κρατούσε για πολύ καιρό στην πόλη. Έτσι, τελειώνοντας τις σπουδές του ως δασολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνειδητοποίησε πως τίποτα δεν θα τον έκανε χαρούμενο, παρά ένα επάγγελμα που να τον φέρνει κοντά στην αγάπη του.

«Μπορεί να ακουστεί λίγο τετριμμένο αλλά η αγάπη για τη μέλισσα είναι ένα βασικό συστατικό: Η μέλισσα ως έντομο θα παράξει ποιότητα και είναι στο χέρι του μελισσοκόμου πώς θα τη φροντίσει και θα φανεί από το παραγόμενο αποτέλεσμα», τόνισε ο Χρήστος.

Ωστόσο, δεν παραγνωρίζει το γεγονός πως η ενασχόληση με τη μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα ιδιαίτερο και αρκετά δαπανηρό στην αρχή. «Χρειάζεται πολύ επινομή και υπομονή, εάν επιθυμείς να κερδίσεις από το μέλι αλλά και να παράγεις ένα αξιοπρεπές preimium αποτέλεσμα». Το παραγωγικό μελίσσι με την κυψέλη κοστίζει περί στα 100 ευρώ και το κέρδος δεν θα φανεί τόσο άμεσα. Αυτό σημαίνει πως για 100 μελίσσια θέλεις περί στα 15.000 ευρώ».

Στο ίδιο κλίμα, επεσήμανε πως στην πορεία μπορούν να έρθουν και αρκετές καταστοφές, λόγω απειρίας κατά βάση. «Θυμάμαι μία φορά που είχα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό αριθμό, είχα 70 μελίσσια και έχασα το 80%».

Παρά τις αρχικές προκλήσεις, ο Χρήστος Τζακόπουλος δεν μετανιώνει στιγμή που ασχολήθηκε πριν από δέκα χρόνια με αυτό το επάγγελμα και κατάφερε να συνδυάσει το πάθος του για τη φύση με ένα μέσο βιοπορισμού.

Και μετά ήρθαν τα βραβεία

Το πρώτο βραβείο ήρθε τον Απρίλιο του 2019 στο LIHA, στο London International Honey Awards όπου ανάμεσα με 1700 περίπου συμμετοχές έλαβε το ασημένιο βραβείο.

Τον Δεκέμβριου της ίδιας χρονιάς, στο 11ο φεστιβάλ μελιού που διοργανώθηκε στην Αθήνα έλαβα πάλι το ασημένιο μετάλλιο.

«Το πιο απρόσμενο όμως έγινε φέτος που λάβαμε συμμετοχή στο MTA, Mediterranean Taste Awards που έγινε Λονδίνο και Βερολίνο», υπογράμμισε. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 26-28 Οκτώβρη και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα.

Ο Χρήστος θυμάται πως ήταν στον δρόμο και πήγαινε στην Καστοριά από Θεσσαλονίκη μαζί με τη σύζυγό του. «Στην αρχή πήγα στοχευμένα στα ασημένια βραβείο αλλά δεν βρήκα εκεί κάτι, και αμέσως έψαξα στα χάλκινα. Όμως η μοίρα μου επιφύλασε μία πολύ ωραία έκπληξη, το χρυσό βραβείο», συμπλήρωσε ο ίδιος, δείχνοντας εμφανώς χαρούμενος.



Σήμερα ο «Μελίβελος» μετρά πάνω από 250 κυψέλες και τα προϊόντα του μπορεί κανείς να βρει σε 12 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, σε τέσσερα στην Καστοριά και από Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στη Ρόδο και στην Κρήτη αλλά σε αλυσίδα ξενοδοχείων που έχουν καταλύματα στην Κρήτη, στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα. Παράγει εκτός από ανθόμελο, μέλι καστανιάς και βελανιδιάς ενώ διαθέτει και γύρη, πρόπολη, φυσικό κερί και βασιλικό πολτό.

Το βραβευμένο μέλι του Χρήστου φέρει την ταυτότητα των βουνών της Καστοριάς και δίνει το παράδειγμα για το πώς μια περιοχή μπορεί να χτίσει, με την τοπική παραγωγή της, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.