Skip to main content

Μενδώνη: Να επιστρέψουν στη γενέθλια γη τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τις εικόνες από την εισροή υδάτων στις ελληνικές γκαλερί στο Βρετανικό Μουσείο σχολίασε η υπουργός, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες συνθήκες έκθεσης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αλλά είναι από προσβλητικές έως επικίνδυνες». Αυτό δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε χθεσινή ερώτηση που υπέβαλε το Art Newspaper Greece για δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσής του, το οποίο αφορούσε την κατάσταση της αίθουσας όπου βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε, επίσης, ότι «τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του κορυφαίου μνημείου του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να πάψουν να είναι αποκομμένα από το μνημείο, στο οποίο ανήκουν και από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια, και να εκτεθούν ξανά στο αττικό φως», κατέληξε ο η υπουργός Πολιτισμού.

Σημειώνεται πως οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Ιουλίου στο Λονδίνο άφησαν το αποτύπωμά τους και στα ελληνικά εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, καθώς σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Art Newspaper, είχαν σαν αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στις ελληνικές γκαλερί, με συνέπεια την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία τους.



Συγκεκριμένα, επτά γκαλερί ελληνικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο, αναμενόταν να ανοίξουν ξανά για το κοινό στα τέλη Ιουλίου, μετά από επτάμηνο κλείσιμο λόγω του lockdown και εργασιών συντήρησης, σύμφωνα με πηγές του μουσείου.

Ωστόσο το άνοιγμα ματαιώθηκε, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις στις 25 Ιουλίου προκάλεσαν πλημμύρες στο κέντρο του Λονδίνου και οδήγησαν σε εισροή υδάτων σε μία από τις ελληνικές γκαλερί του μουσείου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαίωσε στην The Art Newspaper ότι «υπήρχε κάποια είσοδος νερού σε μία από τις γκαλερί» τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη γκαλερί. Επιπλέον, δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει πότε θα ανοίξουν ξανά οι εκθέσεις για το κοινό.

Η κακή κατάσταση των χώρων που φιλοξενούν τους ελληνικούς θησαυρούς, έχει επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Το 2018, ελληνικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες από νερό που στάζει στη γκαλερί όπου στεγάζονται γλυπτά, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.