Skip to main content

Μενδώνη για αρχαιότητες Βενιζέλου: Δεδομένη η άρτια απόσπαση-επανατοποθέτηση

Επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της Voria.gr η υπουργός Πολιτισμού, λέγοντας πως επισπεύδεται η εκδίκαση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Της απόφασης του ΚΑΣ για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για το ζήτημα.

«Η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, ένα ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα. Ωστόσο, η εμπειρία, η γνώση και το ενδιαφέρον των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ καθιστούν δεδομένη, για τα δικά μου μέτρα, την άρτια ολοκλήρωση του έργου αυτού. Νομίζω ότι η εμπειρία και η γνώση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δύσκολα αμφισβητείται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

Παράλληλα η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε πως δεν υπεβλήθη καμία μελέτη που να είναι εφικτή η κατασκευή του Μετρό, με κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων.

«Δεν υπάρχει μελέτη. Είτε θέλετε να το δεχτείτε είτε όχι. Επομένως, η μοναδική τεχνική λύση για την προστασία και την ανάδειξη των ευρημάτων και για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του σταθμού, και την κατασκευή του Μετρό, είναι η προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων», σημείωσε η κ. Μενδώνη απευθυνόμενη στον βουλευτή του ΜέΡΑ25.

Μάλιστα η Λίνα Μενδώνη επισήμανε πως η προηγούμενη διοίκηση του Μετρό, έβγαλε ακατάλληλη τη μελέτη την οποία κάποια στιγμή προσκόμισε ο ανάδοχος.

«Αυτά όλα, δεν τα λέμε εμείς. Τεκμηριώνονται με έγγραφα. Αυτό το οποίο θα ήταν πολύ επικίνδυνο, θα ήταν να προχωρήσει κανείς στην εφαρμογή μίας δήθεν μελέτης μέχρι το 2023, πράγμα το οποίο ήταν εντελώς ανέφικτο Ακόμη και αν μπορούσε -που δεν μπορεί να γίνει- δεν θα μπορούσε το έργο να εκτελεστεί νωρίτερα από το 2026», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Η ίδια αναφέρει πως η λύση της κατά χώραν ανάδειξης των αρχαιοτήτων θα είχε ως αποτέλεσμα τα 712 εκατομμύρια ευρώ που στοιχίζει συνολικά το έργο να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με συγκεκριμένη μεθοδολογία

Σε άλλο σημείο της απάντησής της, η υπουργός προσθέτει πως σύμφωνα με την Απόφαση του 2020, οι αρχαιότητες που αποσπώνται επανατοποθετούνται σε ποσοστό 92%.

«Δεν διαλύονται, όπως συστηματικά θέλετε να λέτε. Κατά 92% τοποθετούνται. Είναι ακριβώς το ίδιο ποσοστό, με το οποίο θα μπορούσαν να αναδειχθούν κατά χώρα. Επίσης, όταν αποσπαστούν οι αρχαιότητες, τα υποκείμενα ενδεχομένως αρχαία, είναι προφανές ότι θα ανασκαφούν. Εάν δεν αποσπαστούν οι αρχαιότητες, πολύ απλά δεν θα ξέρουμε τι υπάρχει από κάτω», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

Η ίδια επισήμανε πως για την απόσπαση ακολουθείται συγκεκριμένη μεθοδολογία με πλήρη τήρηση των κανόνων της τέχνης και της επιστήμης, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας, της μοναδικότητας και της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Σημείωσε δε πως ανάλογη μεθοδολογία έχει υλοποιηθεί κατά την απόσπαση αρχαιοτήτων από το ανατολικό και δυτικό φρέαρ του Σταθμού Βενιζέλου, την απόσπαση αρχαιοτήτων στη βόρεια και νότια είσοδο του Σταθμού Αγίας Σοφίας.  

«Σας βεβαιώ ότι κατά την επιστημονική κοινότητα, οι αρχαιότητες αυτές ήταν τουλάχιστον ίσης αξίας με αυτές του Βενιζέλου, αν όχι και σημαντικότερες- στο Σταθμό Συντριβάνι, καθώς και σε πληθώρα δημοσίων έργων υψίστης σημασίας, στα οποία μετά την επαναφορά των αρχαιοτήτων και την επιμελή αρμολόγηση δύσκολα κανείς αντιλαμβάνεται την προηγούμενη διαδικασία», είπε η υπουργός.

Τέλος, τόνισε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η απόσπαση, η επανατοποθέτηση και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων θα πραγματοποιηθεί με επιστημονικό τρόπο, έχουν ήδη δοθεί στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, κατευθύνσεις και προδιαγραφές για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

Στο πλαίσιο των τελευταίων, διασφαλίζεται η απαιτούμενη διεπιστημονική συνεργασία, με τη συμμετοχή των εξειδικευμένων −κατά ενότητα/μελέτη/έργο- επιστημονικών ειδικοτήτων, με την ανάλογη εμπειρία, υπό το συντονισμό των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, που διαθέτουν αποδεδειγμένη επιστημονική κατάρτιση για την αντιμετώπιση ανάλογων ζητημάτων.

Επισπεύδεται η εκδίκαση προσφυγών

Η Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να επιβάλουν την όποια επανεξέταση του θέματος από το ΚΑΣ.

Όσον αφορά προσφυγές προς το ΣτΕ, η υπουργός Πολιτισμού επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της Voria.gr, λέγοντας πως θα επισπευθεί η εκδίκασή τους, αναφέροντας ως ημερομηνία εκδίκασης την 6η Νοεμβρίου.

«Το Δικαστήριο θα κρίνει και η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί στην όποια απόφαση του ΣτΕ», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Επομένως, είμαστε όλοι σε αναμονή. Εμείς έχομε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ορθή κρίση του Δικαστηρίου, εσείς γιατί αγωνιάτε; Αν το ΣτΕ κρίνει παράνομη την Υπουργική Απόφαση του 2020, πολύ απλά, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί στην απόφαση του Δικαστηρίου», κατέληξε η υπουργός.