Skip to main content

Μενδώνη: Μεγάλη η οικολογική ζημιά από τη φωτιά στο Τατόι

Σε επτά κτήρια του συγκροτήματος υπήρξαν ζημιές. Τα αντικείμενα που βρίσκονταν σε κοντέινερ και κάηκαν ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση.

«Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση σε σχέση με τα μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά. Όσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά στο Τατόι, ξέρουμε ότι προκάλεσε κυρίως μεγάλη οικολογική ζημιά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ.

«Γράφτηκαν πολλά για τα επενδυτικά σχέδια στο Τατόι, που δεν ισχύουν. Παραμένουμε στον στόχο μας όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας, που ήδη εφαρμόζουμε. Από το τέλος Μαρτίου, υπάρχει και διυπουργική επιτροπή προκειμένου ο καθένας να λειτουργήσει, σύμφωνα με την αρμοδιότητά του, συντονισμένα στην αποκατάσταση του κτήματος. Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς.

Στα μνημεία, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων -κυρίως της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας με συντονισμένες προσπάθειες δικών μας υπηρεσιών», τόνισε η υπουργός.

Αναδάσωση - Ζημιές σε επτά κτήρια - Κοντέινερ με αντικείμενα

Η κα Μενδώνη είπε επίσης: «Προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες, τις οποίες έχουμε αναλάβει για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των κτηρίων, όπως προβλέπεται στην μελέτη βιωσιμότητας. Αναθέσαμε, ήδη, τη μελέτη για τη σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα του κτήματος. Σύντομα, θα ανακοινωθεί ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση. Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί.

Είχαμε ζημιές στα εξής κτήρια: οικία Στουρμ, κτήριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή κτήριο φρουράς τάφων, κτήρια δασονομείου, κτήριο προσωπικού, διευθυντήριο.

Σε κάθε κτήριο που γίνονται ή ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, προβλέπεται μελέτη για πυρανίχνευση και πυρόσβεση.

Τα 100.000 αντικείμενα που δέχονται τη φροντίδα, τη συντήρηση, την καταγραφή βρίσκονται σε κοντέινερ στον χώρο του κτήματος. Το 2020 και 2021, ο αριθμός των αντικειμένων αυξήθηκε σημαντικά, σε σχέση με αυτά που ξέραμε ότι υπάρχουν, αλλά μέχρι τα τελευταία δυο χρόνια ήταν στοιβαγμένα μέσα σε κτήρια που έπρεπε να αδειάσουν για να καταγραφούν τα αντικείμενα αλλά και να μελετηθούν τα κτήρια, για να μπουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης.

Τα κοντέινερ τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά περιείχαν αντικείμενα που σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης. Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους. Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή Singer, μεταλλικά προστατευτικά τζακιών, έντυπα και βιβλία χωρίς ιδιαίτερη αξία και μέρος της κάβας».