Skip to main content

Μενδώνη: Ο Πολιτισμός είναι στρατηγικός αναπτυξιακός πόρος

Η υπουργός σημείωσε ότι ο Πολιτισμός αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και «είναι στρατηγικός αναπτυξιακός πόρος»,

Με σύστημα, επιμονή και μεθοδικότητα, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και μάλιστα σε καιρό μη κανονικότητας, τόνισε στην ομιλία της επί του Προϋπολογισμού, η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Όπως είπε η υπουργός, ο Πολιτισμός αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, «είναι στρατηγικός αναπτυξιακός πόρος», σημειώνοντας ότι σε όλη την επικράτεια εκτελούνται μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας έργα, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στο υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούμε με τις πολιτικές μας, τις δράσεις και τα έργα μας, να συμβάλλουμε όλο και περισσότερο στη μεγέθυνση του ΑΕΠ, και να πετύχουμε τον στόχο της αυτοχρηματοδότησης του Πολιτισμού, που είχαμε θέσει εξ αρχής. Κύριο μέλημά μας, είναι να υλοποιούμε δράσεις ρεαλιστικές, αναπτυξιακές, φιλοεπενδυτικές, μεταρρυθμιστικές, ευέλικτες και κοινωνικά δίκαιες είπε η κυρία Μενδώνη.

Παρατήρησε ότι στις συζητήσεις για τον Προϋπολογισμό, πρώτιστο ενδιαφέρον έχουν οι επιδόσεις στην οικονομία, η μεγέθυνση του ΑΕΠ και οι νέες εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση ότι ο τομέας του Πολιτισμού είναι στενά συνδεδεμένος με τις οικονομικές παραμέτρους καθώς και με την άμεση ή έμμεση αναπτυξιακή προστιθέμενη αξία, που μπορεί να δώσει στην εθνική οικονομία. «Ο Πολιτισμός μπορεί, με την άσκηση συγκεκριμένων δημοσίων πολιτικών, να επηρεάσει βασικούς δείκτες οικονομίας, και να συμβάλει αποφασιστικά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ» τόνσε.

Απαντώντας μάλιστα σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι ”τα περί συμβολής του Πολιτισμού στην οικονομία θα περίμενε να τα λέει ο κ. Σκυλακάκη”, η κυρία Μενδώνη είπε ότι οι αναφορές της γίνονται στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού, και «εάν αυτό είχε γίνει συνείδηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε ακολουθήσει τις καταστροφικές της πολιτικές, θα είχε επιδείξει ενσυναίσθηση, θα προχωρούσε έργα από το ΕΣΠΑ και θα διεκδικούσε αναπτυξιακά κονδύλια».

Στην κριτική του κ. Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε τους ανθρώπους του Πολιτισμού εν μέσω πανδημίας, η κυρία Μενδώνη είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριέλαβε στα μέτρα όλους τους επαγγελματίες του χώρου, με κονδύλια ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ εξασφάλισε άλλα 200 εκατ. ευρώ για τον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα, από το ταμείο Ανάπτυξης, για να διορθωθούν παθογένειες, «που βάζατε κάτω από το χαλί» και τις οποίες «επιλύουμε εμείς».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι η Λίνα Μενδώνη αποτέλεσε καλή μεταγραφή από την Κεντροαριστερά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή είναι η υπουργός που γνωρίζει την τιμή όλων των πραγμάτων και την αξία κανενός.