Skip to main content

Μενδώνη: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανενωθούν με αυτά που ήδη εκτίθενται

Η υπουργός Πολιτισμού χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση της UNESCO για τα γλυπτά του Παρθενώνα - Σημαντική απόφαση για την Ελλάδα

«Στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπό τον αττικό ουρανό και με το φως της Αθήνας, είναι η ώρα πια, τα Γλυπτά να επανενωθούν με αυτά τα οποία ήδη εκτίθενται με υποδειγματικό τρόπο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη Σύσταση και Απόφαση της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους έλαβε προχτές μια σημαντική απόφαση για την Ελλάδα όσον αφορά την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη», επισήμανε η υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό TV100, τονίζοντας ότι «η UNESCO αυτή τη φορά θεωρεί ότι το ζήτημα είναι διακρατικό, απασχολεί δηλαδή τα δυο κράτη, τις δυο κυβερνήσεις, και δεν είναι θέμα το οποίο αφορά το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης, μία θέση την οποία υποστηρίζει παγίως η βρετανική πλευρά».

Διαβάστε: Γλυπτά Παρθενώνα: Η UNESCO καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του

Αναλυτικά η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη:

«Η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους έλαβε προχτές μια σημαντική απόφαση για την Ελλάδα όσον αφορά την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη. Από το 1984 που ξεκίνησε η συζήτηση μετά την κατάθεση του αιτήματος από τη Μελίνα Μερκούρη, η συγκεκριμένη επιτροπή έχει ασχοληθεί 17 φορές με το θέμα αυτό.

Αυτό το οποίο πετύχαμε μετά από συστηματική δουλειά δύο ετών, ήταν η επιτροπή αφενός μεν να καταλήξει σε μια ουσιαστική σύσταση, τη γνωστή Recommendation, την οποία βγάζει κάθε φορά που συνέρχεται, αλλά φέτος είχε ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς, στην ουσία, αναγνωρίζει το πρόβλημα των κακών συνθηκών έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Duveen Gallery, στο Βρετανικό Μουσείο, και αφετέρου -και αυτό είναι το πολύ σημαντικό- η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση μιας απόφασης. Μίας Decision, η οποία στην ουσία αναγνωρίζει, αφενός μεν το δίκαιο και νόμιμο του αιτήματος της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αφετέρου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει πλέον να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα και να συζητήσει το θέμα αυτό και να υπάρξει μια σαφής κατάληξη.

Και -ακόμα πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου- είναι το γεγονός ότι η UNESCO αυτή τη φορά θεωρεί ότι το ζήτημα είναι διακρατικό, απασχολεί δηλαδή τα δυο κράτη, τις δυο κυβερνήσεις, και δεν είναι θέμα το οποίο αφορά το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης, μία θέση την οποία υποστηρίζει παγίως η βρετανική πλευρά. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019 εργάζεται συστηματικά και αθόρυβα για το θέμα της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, όχι γιατί το λέμε εμείς αλλά γιατί το λένε οι διεθνείς έρευνες και οι διεθνείς στατιστικές. Στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπό τον αττικό ουρανό και με το φως της Αθήνας, είναι η ώρα πια, τα Γλυπτά να επανενωθούν με αυτά τα οποία ήδη εκτίθενται με υποδειγματικό τρόπο».