Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τις συνέπειες της Συμφωνίας Πρεσπών

Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση «Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνέπειές της για την Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη», που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη χθες

Εκδήλωση με θέμα «Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνέπειές της για την Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη» συνδιοργάνωσαν χθες στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη με το Κίνημα Άρδην.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παρουσία περίπου 200 ατόμων, ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου καθώς και ανθρώπων που αγωνίζονται για τη Μακεδονία, οι ομιλητές «ανέδειξαν τα προβλήματα της συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος αναρωτήθηκε, όπως σημειώνεται, «πώς μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα να συνδράμει στην ένταξη, δια της συμφωνίας των Πρεσπών, των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». Ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δ. Γαρούφας εξέφρασε τους φόβους του «για τον αλυτρωτισμό και τον "μακεδονισμό" που το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" συντηρεί». Ο Αθ. Σαρόπουλος, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν στο διηνεκές οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις με την ονομασία των προϊόντων τους εξαιτίας συγκεκριμένων άρθρων της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο επικεφαλής του Κινήματος Άρδην και συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στο προσεχές συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, αλλά ζήτησε και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών. Επεσήμανε ότι «με την υφαρπαγή της μακεδονικής πολιτισμικής κληρονομιάς δια της συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρείται η μετατροπή του ελληνικού έθνους σε ένα βαλκανικό πρόσφατο συνονθύλευμα και δημιούργημα των τελευταίων 200 ετών, αφού το μόνο που απέμεινε στους Έλληνες ως αφορμή για αγώνα είναι η ιστορία και η ταυτότητά τους». Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι μετά τα γεγονότα του 2015 «η πρώτη αφορμή για δημόσια αντίδραση των Ελλήνων ενάντια στην παρακμιακή κατάσταση της χώρας ήταν το ζήτημα της Μακεδονίας». Επιπλέον, τόνισε τον «κίνδυνο διχασμού μεταξύ Β. Ελλάδας και λοιπής Ελλάδας εξαιτίας της συνθήκης των Πρεσπών». Αναφέρθηκε τέλος στις πατριωτικές καταλήψεις των μαθητών εκθειάζοντάς τες, και τόνισε ότι «ακόμη κι αν κυρωθεί η συνθήκη των Πρεσπών δεν θα πάψουμε να την αμφισβητούμε».

Η συζήτηση έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό, παρεμβάσεις, και δευτερολογίες εκ μέρους των ομιλητών.