Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Το νέο ασφαλτοδάνειο του δημάρχου

Η παράταξη βάλλει κατά του δημάρχου για το δάνει που προτίθεται να εξασφαλίσει σχετικά με αναπλάσεις κατά μήκος της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου

Την αντίθεσή της στο δάνειο που προτίθεται να εξασφαλίσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για αναπλάσεις κατά μήκος της Μεγάλου Αλεξάνδρου εκφράζει η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», η οποία βάλλει κατά του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, τονίζοντας πως αφήνει χρέη στους δημότες και πως «αναπαράγει παλιομοδίτικες πολιτικάντικες πρακτικές που νυχθημερόν παριστάνει πως αντιμάχεται».

«Μετά από την πρόσφατη επιλογή της διοίκησης του Δήμου να δανειστεί για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας 5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο έρχεται να αποφασίσει και νέο δανεισμό. Αφού τα λεφτά υπάρχουν!» αναφέρει ανακοίνωση της παράταξης.

«Αυτή τη φορά για να προχωρήσει σε αναπλάσεις κατά το μήκος της Μεγάλου Αλεξάνδρου και για την ανακατασκευή της ασφάλτου των, βασικών και μη, οδικών αρτηριών εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός αμφότερων των έργων προβλέπεται να καλυφθεί κατά 75% με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κατά 25% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» συνεχίζει και σημειώνει πως οι αναπλάσεις κατά μήκος της Μεγάλου Αλεξάνδρου προϋπολογίζεται προ εκπτώσεων να κοστίσουν 2.325.000€ και αντίστοιχα η ανακατασκευή των οδικών αρτηριών 1.995.000€.

«Έχουμε τονίσει σε σειρά παρεμβάσεών μας πως η διοίκησή του Δήμου κάνει στρεβλή χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Αναπαράγοντας τις κακές πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Δανεισμός, έργα «μακέτας» για την επικοινωνιακή εξαγορά των ψηφοφόρων λίγα «δευτερόλεπτα» πριν τις εκλογές και ο λογαριασμός… στα εγγόνια μας. Πρακτική που ακολουθεί και σε ό,τι αφορά τους πόρους που προτίθεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να παραχωρήσει» καταγγέλλει.

Η παράταξη υπογραμμίζει πως η οικονομική πραγματικότητα της χώρας, η οικονομική κατάσταση των πολιτών, οι πόροι, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι κοινωνικές προτεραιότητες συνθέτουν πτυχές των προκλήσεων που στον 21ο αιώνα καλούμαστε να επιλύσουμε.

«Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αν μη τι άλλο, δεν θα πρέπει ούτε να τα φοβηθούμε, ούτε όμως να τα κατευθύνουμε στις ανακατασκευές των πεζοδρομίων ή της ασφάλτου, εάν θέλουμε η πόλη μας κι ο τόπος μας να πάει μπροστά» τονίζει.

«Και δεν πηγαίνει μπροστά η πόλη μας, κυρίες και κύριοι του γυάλινου κόσμου του Δημαρχιακού Μεγάρου, εάν δανειστείτε χρήματα που θα τα πληρώσουν οι δημότες για να αλλάξετε τα πλακάκια στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ίδια ώρα που η πόλη μας δε διαθέτει ένα αναπτυξιακό ολοκληρωμένο κέντρο ανακύκλωσης».

Και προσθέτει: «Και δεν πηγαίνει μπροστά η πόλη μας, κυρίες και κύριοι του γυάλινου κόσμου του Δημαρχιακού Μεγάρου, εάν δανειστείτε χρήματα που θα τα πληρώσουν τα παιδιά των δημοτών για να αλλάξετε την άσφαλτο στην πόλη, την ίδια ώρα που η πόλη μας διψάει για ένα αναγεννημένο δίκτυο ηπίων ή μαζικών μεταφορών.

Και δεν πηγαίνει μπροστά η πόλη μας, κυρίες και κύριοι του γυάλινου κόσμου του Δημαρχιακού Μεγάρου, εάν δανειστείτε χρήματα που θα τα πληρώσουν τα εγγόνια των δημοτών, την ίδια στιγμή που κάθε χρόνο τα δημοτικά έσοδα μειώνονται και ταυτόχρονα τα οικονομικά μεγέθη των δημοτών μένουν στάσιμα σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν πηγαίνει μπροστά η πόλη μας, εάν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της δημοτικής διακυβέρνησης, όπως συντηρήσεις δρόμων και πεζοδρομίων, τις βαφτίζετε  «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις που χρήζουν μάλιστα δανειακή χρηματοδότηση».

«Οι δημότες» συνεχίζει η ανακοίνωση «γνωρίζουν καλά πως το χρεοκοπημένο μας παρόν επιβάλλει παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε κάθε γειτονιά των κοινοτήτων της και ταυτόχρονη συντήρηση των υπαρχουσών δομών. Ήδη γίνεται αντιληπτό πως και με τα δάνεια η πόλη αρχίζει να χωρίζεται οριζόντια. Στην κάτω «αναπλασμένη» και «βιτρινάτη»  Θεσσαλονίκη της υψηλής αντικειμενικής αξίας και των «επισκεπτών». Και στην πάνω «εγκαταλελειμμένη» και «παρακμασμένη» Θεσσαλονίκη των κατοίκων».

«Από την πλευρά μας λοιπόν» επισημαίνει η παράταξη, «να γνωρίζει ο Δήμαρχος πως είμαστε απέναντι όχι μόνο στο νέο δάνειό του και τα νέα χρέη που αφήνει για τους επόμενους. Αλλά είμαστε  απέναντι και στις παλιομοδίτικες πολιτικάντικες πρακτικές που νυχθημερόν παριστάνει πως αντιμάχεται, ενώ στην πραγματικότητα νυχθημερόν τις αναπαράγει».

«Υ.Γ. Για τους καλόπιστους που θεωρούν πως από τα 2.325.000 € που θα κατευθυνθούν στην ανάπλαση της Μεγάλου Αλεξάνδρου και με τα χρήματα αυτά θα «πρασινίσει» η πόλη μας, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε πως επί του συνόλου του προϋπολογισμού για πράσινο προϋπολογίζονται 123.158,09€. Από τα οποία θα δαπανηθούν 1050 € για την προμήθεια 60 δέντρων.

Βέβαια, στους Financial Times, ο δήμαρχος ούτε για αστείο δε θα δήλωνε πως παίρνει ασφαλτοδάνειο ή πως σε ανάπλαση των 2.325.000 € προϋπολογίζει μόλις 1000€ για νέα δέντρα. Ο φακός βλέπεις…» καταλήγει.