Skip to main content

ΜέΡΑ25: Προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί να δημιουργηθεί όπως προτείνει ο Τσίπρας

«Δεν υπάρχει για το ΜέΡΑ25 προοδευτική κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα», επισημαίνει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε την πρόταση τους για την προεκλογική συνεννόηση των κομμάτων που θα συγκροτήσουν το λεγόμενο προοδευτικό μέτωπο.

«Αντί για προεκλογική σύγκλιση, μέσω σοβαρού διαλόγου, ο κ. Τσίπρας αντιπρότεινε προγραμματική σύγκλιση μετά την Κυριακή των εκλογών, δηλαδή εντός των μόλις τριών ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα. Μάλιστα, υποστήριξε πως το ποιες «προοδευτικές» πολιτικές θα συμπεριληφθούν σε αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του κάθε συμμετέχοντος κόμματος – λες και οι πολιτικές (π.χ. για τον ΦΠΑ, για τους πλειστηριασμούς, για τη ΔΕΗ, για τις εξορύξεις και τους αγωγούς, για τον φράχτη του Έβρου και τα pushbacks) είναι κυβερνητικές καρέκλες που μοιράζονται ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων», σημειώνουν. Προσθέτουν πως, «το ΜέΡΑ25 δεν στέκεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανέπτυξε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Σήμερα στεκόμαστε στην απόφαση του κ. Τσίπρα να απορρίψει την βασική προϋπόθεση μιας προοδευτικής ανατροπής: την προεκλογική συγκρότηση μετώπου ανατροπής.

Υπενθυμίζεται πώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη ΔΕΘ, είχε υπογραμμίσει πως χωρίς προεκλογική συζήτηση και συμφωνία δεν συμμετέχει σε συγκυβέρνηση, «δεν υπάρχει για το ΜέΡΑ25 προοδευτική κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα η εκπόνηση του οποίου μόνο προεκλογικά μπορεί να γίνει». Σημείωσε μάλιστα, πως δεν θέλει να ξανακούσει για προοδευτική κυβέρνηση από όσους αρνούνται να συζητήσουν πριν τις εκλογές για το τι σημαίνει στην πράξη «προοδευτική διακυβέρνηση». Κάλεσε μάλιστα, όσους μιλούν για αυτήν, να απαντήσουν σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ενέργεια, την οικονομία αλλά και την κοινωνία.