Skip to main content

Μέρκελ: Έπρεπε να σκεφθώ καλά τι θα κάνω με την Ελλάδα και το ευρώ

Ο Τύπος για τις δηλώσεις Μέρκελ σχετικά με την Ελλάδα και το ευρώ και τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλλει εντός του έτους κυρώσεις στην Τουρκία.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει ολοσέλιδη εφ όλης της ύλης συνέντευξη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε πως θα χρειαστούν ακόμα 30 χρόνια για την πλήρη επανένωση των δυο Γερμανιών. Μιλώντας για την εποχή στην Ανατολική Γερμανία ανέφερε πως «για 35 ολόκληρα χρόνια γνώριζα ότι η επίσημη άποψη ήταν διαφορετική από τη δική μου. Ήμουν μόνη μου με την άποψή μου ή μπορούσα να την μοιραστώ με ελάχιστους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό δεν κλονίζομαι όταν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη».

Στην ίδια συνέντευξη απάντησε και στις συχνές αιτιάσεις που δέχεται ότι καθυστερεί να λάβει αποφάσεις αναφέροντας το παράδειγμα της Ελλάδας και του ευρώ. «Την πρώτη μέρα δεν ήξερα τι πρέπει να γίνει. Όλοι με πίεζαν και μου έλεγαν πως πρέπει κάτι να πω. Πριν όμως βεβαιωθώ, ότι μια απόφαση και μετά από τρεις μέρες μπορεί να είναι βάσιμη, δεν την ανακοινώνω» υπογράμμισε.

Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Η ιστοσελίδα Spiegel Online τιτλοφορεί άρθρο «H EE ανοίγει το δρόμο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η Τουρκία συνεχίζει τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Για το λόγο αυτό οι Βρυξέλλες προτίθενται, σύμφωνα με πληροφορίας του Spiegel, να δρομολογήσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Οι πρώτες κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν ήδη εντός του 2019».

Η γερμανική ιστοσελίδα παρατηρεί, επικαλούμενη διπλωμάτες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, ότι «εκπρόσωποι των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή να καθοριστεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο τη Δευτέρα στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σύμφωνα με το Spiegel Online η επιβολή κυρώσεων σε μεμονωμένα άτομα, αρχές ενός κράτους ή εταιρίες είναι το τελευταίο βήμα μιας πολυεπίπεδης διαδικασίας. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ωστόσο ότι τη Δευτέρα δεν αναμένεται να οριστεί κατάλογος με άτομα ή εταιρίες, στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις, ούτε θα οριστεί σχετικό χρονοδιάγραμμα. Γνώστες της διαδικασίας στις Βρυξέλλες θεωρούν ωστόσο δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ληφθούν μέτρα, μιας και τίποτα δεν δείχνει ότι η Άγκυρα προτίθεται να υποχωρήσει».

«Οι Έλληνες προβάλλουν αντίσταση στην μετεγκατάσταση μεταναστών»

Η εφημερίδα Die Welt γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση με τίτλο: «Οι Έλληνες προβάλλουν αντίσταση στην μετεγκατάσταση μεταναστών»: «Με σύνθημα "Κατά του εμπορίου ανθρώπων, κατά των διακινητών και κατά της καταστροφής του χωριού μας " πολίτες στα Βρασνά απέτρεψαν πριν από δύο εβδομάδες την εγκατάσταση 400 μεταναστών στην περιοχή τους. Από τότε αυξάνονται οι διαδηλώσεις κατά της μετεγκατάστασης μεταναστών από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ακραία θεωρείται η πρόθεση ομάδας εθνικιστών, οι οποίοι καλούν σε κινητοποίηση την Κυριακή κατά των μεταναστών κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας χοιρινό και άφθονο αλκοόλ, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει: «Στη Βόρεια Ελλάδα οι κάτοικοι επιχειρηματολογούν ότι δεν αισθάνονται πια ασφαλείς, ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε και ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν πια να βγουν στο δρόμο. Υπάρχουν όμως και διαφορετικές προσεγγίσεις. Μετά τα πρώτα ξενοφοβικά επεισόδια πλήθος κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα προσφέρθηκαν να δεχθούν τους πρόσφυγες. "Εμείς θα τους δώσουμε στέγη και θα τους φερθούμε με αξιοπρέπεια", δηλώνει ο δήμαρχος Σερβίων».

«Χάος και αντίσταση στα Εξάρχεια»

Με αφορμή τα πρόσφατα βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια, η εφημερίδα taz σημειώνει: «Μολότοφ εκτοξεύθηκαν, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και οι κουκουλοφόροι εξαφανίστηκαν στα στενά. Μέχρι πριν λίγο καιρό έτσι περίπου θα έκλεινε αυτή η ιστορία. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει ωστόσο να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να αντιδράσει και ότι υπερασπίζεται το μονοπώλιο βίας της αστυνομίας χωρίς 'ναι μεν αλλά'. Έτσι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν κορυφαίο στέλεχος της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας. Η επόμενη πρόκληση για τις ελληνικές αρχές θα είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου όπου συχνά λαμβάνουν χώρα βίαια επεισόδια».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle