Skip to main content

Μέρκελ για κορωνοϊό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γερμανία. Η Μέρκελ πιέζει για ενιαία αντιμετώπιση από τα κρατιδία.

Το κρατικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Ρόμπερτ Κοχ (RKI) σημείωσε την Κυριακή 8.685 νέα κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία. Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος σε σχέση με το Σάββατο, που καταγράφτηκαν 14.714 κρούσματα.

Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο αρκετές υγειονομικές υπηρεσίες δεν ενημερώνουν για νέα κρούσματα. Μια σύγκριση με τα στοιχεία της περασμένης Κυριακής, που είχαν ανακοινωθεί 4.325 νέα κρούσματα, δείχνει ότι ο αριθμός τους διπλασιάστηκε. Από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί στη Γερμανία από κορωνοϊό 437.866 άνθρωποι. Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό αυξήθηκε στους 10.056.

Εβδομάδα των αποφάσεων

Οι ανοδικοί ρυθμοί διάδοσης του κορωνοϊού προκαλούν έντονη ανησυχία στη Γερμανία. «Έχουμε πολύ δύσκολους μήνες μπροστά μας», δήλωσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες χθες το βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη κομματικών στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών. Η ίδια αναμένει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ό,τι τουλάχιστον ως το Φεβρουάριο δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλες εκδηλώσεις. Το πρωί έγινε γνωστό ότι το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών αποφάσισε να αναβάλει το προγραμματισμένο για αρχές Δεκεμβρίου συνέδριο του κόμματος. Το κόμμα «Η Αριστερά» εξετάζει επίσης αναβολή του συνεδρίου του.

Η κρισιμότητα της κατάστασης υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι σήμερα συνεδρίασε η λεγόμενη Επιτροπή Κορωνοϊού της κυβέρνησης και την Πέμπτη θα μιλήσει για το θέμα της πανδημίας σε σχετική συζήτηση στη βουλή. Την Τετάρτη η καγκελάριος θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων, που είναι αρμόδια στα θέματα υγείας.

Παρά τις όποιες συνεννοήσεις στο παρελθόν για συντονισμό της δράσης τους, κάθε ένα από τα κρατίδια ακολουθεί δική του πολιτική σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα μέρος των κρατιδίων όπως η Βαυαρία, το Αμβούργο και το Ζάαρ εκφράζονται υπέρ μιας ενιαίας πολιτικής στο θέμα του κορωνοϊού, άλλα όμως κρατίδια εξακολουθούν να επιμένουν στην αυτονομία τους. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επεσήμανε η καγκελάριος χθες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle