Skip to main content

Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην ακροδεξιά

Η Ευρώπη είναι μια ένωση χωρών οι οποίες έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν σε μια κοινή βάση αξιών, επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην ακροδεξιά, η οποία θέλει να καταστρέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας το σκάνδαλο που προκάλεσε την κυβερνητική κρίση στην Αυστρία. Το σκάνδαλο με τον παραιτηθέντα Αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε απασχολεί δε εκτενώς και τον κυριακάτικο γερμανικό Τύπο, στον οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις γερμανών πολιτικών.

«Η Ευρώπη είναι μια ένωση χωρών οι οποίες έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν σε μια κοινή βάση αξιών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε λαϊκιστικά ρεύματα τα οποία σε πολλές περιοχές περιφρονούν τις αρχές μας και θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και τις αξίες της. Αυτό που έρχεται ως συνέπεια είναι ότι αυτές οι μειονότητες δεν προστατεύονται, ότι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται και ότι η διαφθορά παίζει ρόλο στην πολιτική», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από το Ζάγκρεμπ, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μαζί με τον επικεφαλής υποψήφιό του, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή του να μην βασιστεί στις ψήφους ακροδεξιών κομμάτων στην προσπάθειά του να αναδειχθεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ακροδεξιά και οι λαϊκιστές είναι έτοιμοι να πουλήσουν τον πατριωτισμό τους και τις αξίες της χώρας τους, για το προσωπικό τους κέρδος», δήλωσε ο κ. Βέμπερ, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε δήλωσή του στην κυριακάτικη Bild επικρίνει τον αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς για τον συνασπισμό του με το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα των Ελευθέρων (FP?): «Οι δεξιοί λαϊκιστές είναι οι εχθροί της ελευθερίας. Το να συνεργάζεσαι μαζί τους είναι ανεύθυνο», τονίζει ο κ. Μάας και καλεί τους ευρωπαίους ψηφοφόρους να δώσουν δυνατό και σαφές μήνυμα προκειμένου να μην ενισχυθούν περαιτέρω οι λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.