Skip to main content

Μέσω tablet λένε αντίο στις οικογένειές τους στις ΜΕΘ Covid των ΗΠΑ

Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους οι ασθενείς και συχνά για να λένε και το τελευταίο αντίο.

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει φωτογραφία από τις ΗΠΑ που δείχνει κινητές κατασκευές με tablet έξω από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους οι ασθενείς και συχνά για να λένε και το τελευταίο αντίο στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Χρήση tablet για τους ασθενείς γίνεται σε πάρα πολλά νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τα tablet προορίζονταν για τους γιατρούς προκειμένου να καταχωρούν τα στοιχεία των ασθενών, μεταδίδει το skai.gr.

Πώς ξεκίνησε

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης είναι ένα πρωτοποριακό νοσοκομείο, το οποίο εδώ και τρία χρόνια κάνει εκτεταμένη χρήση των tablets, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος.

Σε καθημερινή βάση γιατροί και νοσοκόμες τα χρησιμοποιούν για να βλέπουν το ιστορικό των ασθενών, τα φάρμακα και την αγωγή που λαμβάνουν αλλά και όλα τα data του κάθε ασθενή (καριδογραφήματα, αξονικές, μαγνητικές) που βρίσκονται φορτωμένα στον server. Ξεχάστε τα χαρτία - κλινική εικόνα του ασθενούς που βρίσκονται κρεμασμένα στα κρεβάτια των ασθενών. Εδώ και τρία χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης είναι όλα ψηφιακά, σύμφωνα με το protothema.gr.

Σε δεύτερη φάση και μόλις ξέσπασε η πανδημία, στο νοσοκομείο, συνδύασαν tablets με κάμερες και μέσω ειδικής εφαρμογής νοσοκόμες και γιατροί μπορούσαν από μακρυά να παρακολουθούν συνέχεια τους ασθενείς με Covid 19, μειώνοντας στο ελάχιστο τις επαφές με αυτούς. Τα tablets πάνω στα τρίποδα που βλέπουμε  στη φωτογραφία του  twitter τοποθετούνται στα δωμάτια εντατικής των ασθενών με Covid 19 έτσι ώστε γιατροί και νοσοκόμες  τους παρακολουθούν από μακρυά, ωστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Όταν η πανδημία έφθασε στην κορύφωσή της και οι νεκροί πολλαπλασιάζονταν κάθε μέρα τα tablets που ήδη είχαν προμηθευτεί και χρησιμοποιούσαν, έδωσαν την ευκαιρία στους μελλοθάνατους να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους και να τους αποχαιρετούν.

Αυτή η τελευταία χρήση των tablets που προέκυψε μέσα από την ανάγκη, «αντιγράφηκε» από δεκάδες αμερικανικά νοσοκομεία, που μπορεί μεν να μην είχαν τις ψηφιακές προδιαγραφές του πρωτοποριακού Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, αλλά προχώρησαν σε μαζικές παραγγελίες tablets με στόχο να δίνουν, τουλάχιστον, ένα ανθρώπινο αντίο στους καταδικασμένους ασθενείς.