Skip to main content

Μετά την Π.Π. Γερμανού να συνεχιστεί το ξήλωμα και όπου αλλού καταπατείται δημόσιος χώρος

Υπάρχουν και άλλα καταστήματα, κυρίως στο κέντρο, αλλά και σε άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, που καταπατούν τον δημόσιο χώρο

Η υπόθεση της Παλαιών Πατρών Γερμανού ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο ίδιος ο δήμος Θεσσαλονίκης αφαίρεσε αναίτια το παγκάκι το οποίο βρισκόταν σε ένα από τα παρτέρια, στο σημείο όπου λίγο καιρό αργότερα ξεκινούσαν οι εργασίες διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου εστίασης. Οι εργασίες αυτές κορυφώθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου. Σε όλο αυτό το διάστημα, αλλά και μετέπειτα, η «Κοινωνία των Πολιτών», εν προκειμένω, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αλλά και τα επίμονα δημοσιεύματα της Voria.gr, αναδείκνυαν την παράνομη κατάληψη του δημόσιου χώρου από το συγκεκριμένο κατάστημα εστίασης.

Απέναντι σε όλα αυτά οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ήταν απλοί παρατηρητές. Χρειάστηκε να παρέμβει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ελέγχου των παρανομιών από τη δημοτική αστυνομία. Απαιτήθηκαν, δε, άλλοι δύο και πλέον μήνες για να αναγκαστεί ο δήμος να πράξει το αυτονόητο. Παρά τη ρητή διαβεβαίωση του αντιδημάρχου Μάκη Κυριζίδη ο οποίος, σε επιστολή του προς τη Voria.gr τόνιζε πως «ουδεμία ασυνήθης καθυστέρηση για τα νόμιμα υπήρξε».

Χθες, λοιπόν, η δημοτική αστυνομία προχώρησε στο αυτονόητο. Απομάκρυνε τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, ενώ ζήτησε από τον επιχειρηματία να ξηλώσει τις παράνομες κατασκευές οι οποίες ήταν εκτός όσων ορίζει η κανονιστική διάταξη του δήμου.

Κάλιο αργά παρά ποτέ, θα μπορούσε να πει κάποιος. Ωστόσο, το θέμα της καταπάτησης του δημόσιου χώρου από καταστήματα εστίασης παραμένει, διότι η επιχείρηση της Π.Π. Γερμανού δεν είναι η μοναδική που αυθαιρετεί. Υπάρχουν και άλλες, κυρίως στο κέντρο, αλλά και σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στη Γρ. Λαμπράκη, καθώς και σε άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Κι αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Απλώς τώρα γιγαντώθηκε, μετά την απόφαση της Πολιτείας να δώσει, μέσω των δήμων, τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες εστίασης να αναπτύξουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα μπας και ρεφάρουν κάποιες από τις απώλειες λόγω της πανδημίας.

Ορισμένοι, όμως, το παράκαναν. Είναι λιγοστοί και γνωστοί. Τους γνωρίζουμε όλοι όσοι περιδιαβαίνουμε το κέντρο, αλλά και άλλες περιοχές όπου παρατηρείται υπερσυγκέντρωση καταστημάτων ψυχαγωγίας. Τους γνωρίζουν φυσικά και οι δημοτικές αρχές οι οποίες οφείλουν να δράσουν άμεσα, ως οφείλουν, προκειμένου να προστατεύσουν τον καταπατημένο δημόσιο χώρο.