Skip to main content

Μετά τις παραχωρήσεις Μακρόν στα «Κίτρινα γιλέκα»

Πλήθος αντιδράσεων, σχολίων και αναλύσεων σήμερα στα γαλλικά ΜΜΕ μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου Μακρόν.

«Ο Μακρόν έκανε παραχωρήσεις στα κίτρινα γιλέκα, χωρίς να κάνει υποχωρήσεις στην πολιτική του», είναι ένα από τα συμπεράσματα του γαλλικού τύπου σήμερα, οι αντιδράσεις του οποίου είναι μοιρασμένες στα δύο.

«Απάντησε ο Μακρόν», «Νέο συμβόλαιο Μακρόν», «Κοινωνική στροφή», γράφει ο δεξιός κυρίως τύπος. Για παράδειγμα η Φιγκαρό εκτιμά ότι μετά τα μέτρα λογικά σήμερα οι διαδηλωτές θα πρέπει να βάλουν τα κίτρινα γιλέκα τους πίσω στα συρτάρια.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του αριστερού τύπου. «Δεν άγγιξε τους πλούσιους» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η Ουμανιτέ, αναφερόμενη στη μη επαναφορά του φόρου ISF των πλουσίων. «Σας κατάλαβα –λίγο», γράφει από την πλευρά της η Λιμπερασιόν, η οποία εκτιμά ότι για ακόμα μια φορά τα «Κίτρινα γιλέκα» θα διαπιστώσουν ότι η άρχουσα τάξη ξεφεύγει από την όποια θυσία.

Μέτρα ύψους 15 δις ευρώ και έλλειμμα γύρω στο 3,5%

Μοιρασμένη μοιάζει όμως και η γαλλική κοινή γνώμη. Μια πρώτη σφυγμομέτρηση της Opinion Way δίνει ότι μόνο το 45% των Γάλλων θέλουν τη συνέχιση της διαμαρτυρίας.

Ίσως αυτό που κατόρθωσε χθες ο Μακρόν είναι ακριβώς το να αποσπάσει μερίδα του κοινού που μαζικά, κατά 72%, υποστήριζε τις διαμαρτυρίες.

Με τοπικές συνελεύσεις τα «Κίτρινα γιλέκα» θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν το Σάββατο την «πράξη V» της διαμαρτυρίας τους, όπως τους κάλεσε ο επικεφαλής των Ανυπότακτων Ζαν Λικ Μελανσόν. Κάλεσμα που πολλοί καταστηματάρχες χαράκτηρισαν ως «ανεύθυνο».

Το κόστος των μέτρων μαζί με την ακύρωση του φόρου στα καύσιμα υπολογίζεται  στα 15 δις ευρώ. Έτσι η Γαλλία υποχρεούται να αφήσει το έλλειμμά της να ξεπεράσει το 3% πλησιάζοντας το 3,5%.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle