Skip to main content

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Τρομάζει η μετάδοση, σαρωτική η εξάπλωση στη Ν. Αφρική (γράφημα)

Έφτασε σε 14 μέρες στο επίπεδο επικράτησης που η Δέλτα είχε φθάσει σε 14 εβδομάδες - Ιδιαίτερη ανησυχία για τη μεταδοτικότητά του

Απολύτως σαρωτική είναι στη Νότια Αφρική η επικράτηση του νέου αφρικανικού στελέχους του κορωνοϊού, που φέρει τον επιστημονικό κωδικό Β.1.1.529, και ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες εξαιτίας της μεταδοτικότητάς του και των πολυάριθμων μεταλλάξεών του.

Η απότομη επικράτησή του στη Νότια Αφρική, που συνορεύει με τη Μποτσουάνα (τη χώρα όπου ανιχνεύθηκε το νέο στέλεχος για πρώτη φορά), αποτυπώνεται με τρόπο τρομακτικό στο γράφημα που δημοσιεύουν την Παρασκευή οι Financial Times.



Φαίνεται καθαρά ότι από την ημέρα που το νέο στέλεχος έπιασε το 1% των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν στη χώρα, εκτοξεύτηκε μέσα σε δύο εβδομάδες στο 90% των κρουσμάτων, επικρατώντας ολοκληρωτικά των άλλων στελεχών, μεταξύ των οποίων και του εγχώριου (της Νότιας Αφρικής) που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί Παραλλαγή Βήτα.

Έφτασε δηλαδή μέσα σε 14 ημέρες στο ποσοστό επικράτησης για το οποίο η παγκοσμίως επικρατούσα προς το παρόν Παραλλαγή Δέλτα είχε χρειαστεί 14 εβδομάδες, ή σχεδόν 100 ημέρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα των 14 εβδομάδων το τοπικό στέλεχος (Βήτα) είχε ανέλθει οριακά μόνο πάνω από το 50% των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.

Τεράστια είναι η μετάδοση ιδιαιτέρως στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής Πρετόρια. Παρά ταύτα η κυβέρνηση της χώρας χαρακτήρισε «βιαστική» την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστείλει την αεροπορική σύνδεση με τα αεροδρόμια της Νότιας Αφρικής.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ποσοστό εμβολιασμένων στη Νότια Αφρική ανέρχεται μόνο στο 25% του πληθυσμού.

Πηγή: Financial Times, Times Radio