Skip to main content

Παραλλαγή Όμικρον: Η Ευρώπη βρίσκει καταφύγιο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σε πρώτο ευρωπαϊκό μέλημα αναδεικνύεται η προστασία των πλέον ευάλωτων - Η Ευρώπη κινείται στη λογική του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σε... καταφύγιο για την Ευρώπη, η οποία βιώνει με πρωτοφανή σφοδρότητα το τέταρτο πανδημικό κύμα, αναδεικνύεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, καθώς η μία μετά την άλλη τα κράτη -μέλη σπεύδουν να ανεβάσουν το εθνικό ποσοστό της εμβολιαστικής τους επίδοσης, προκειμένου να φρενάρουν την επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον».

Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος για τη νέα παραλλαγή είναι «πολύ υψηλός», όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε πρώτο ευρωπαϊκό μέλημα αναδεικνύεται η προστασία των πλέον ευάλωτων, δηλαδή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Τον δρόμο προς την προστασία των ευρωπαίων πολιτών άνω των 65 ετών άνοιξε η Γαλλία, με τον Πρόεδρο της χώρας, Εμμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους Γάλλους πολίτες άνω των 65 ετών στις 9 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν η παραλλαγή «Όμικρον» υπάρξει σαν υποψία στον παγκόσμιο ορίζοντα. Με κριτήριο, ωστόσο, την ευαλωτότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας απέναντι στον κορωνοϊό, ο κ. Μακρόν προανήγγειλε ότι «για τους άνω των 65 ετών, από τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να δικαιολογήσετε με μια αναμνηστική δόση του εμβολίου την παράταση ισχύος του υγειονομικού σας πάσου», μετά την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων στη χώρα τον περασμένο μήνα.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε χθες στην πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, προσθέτοντας το μήνυμα: «αντέξαμε όλοι μαζί, συνεχίζουμε να μένουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και υπεύθυνοι».

Τον κύκλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους, άλλωστε, άνοιξε και η Αυστρία, η οποία καλεί όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών και τους μόνιμους κατοίκους της χώρας να προσέλθουν από την 1η Φεβρουαρίου στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 6 Δεκεμβρίου, οι αρνητές του εμβολιασμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα μέχρι και ποινές φυλάκισης.

«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο Καγκελάριος Σάλενμπεργκ, ανακοινώνοντας το σχετικό μέτρο, καθώς «παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιασθούν», πρόσθεσε, στη σκιά της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας.

Με δεδομένο ότι ο εθνικός μέσος όρος εμβολιασμού στην Αυστρία δεν υπερβαίνει το 66%, στα μέτρα που κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες περιλαμβάνονται δύο κλήσεις από τις τοπικές αρχές σε προγραμματισμένο ραντεβού, που στην περίπτωση που αγνοηθούν, έπεται πρόστιμο 3.600 ευρώ ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην εφημερίδα Die Presse. Ακολούθως, το πρόστιμο θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 7.200 ευρώ σε όσους βρέθηκαν δύο φορές με παράβαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω «κίνδυνου για τη ζωή ή την υγεία», οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

Στο προσχέδιο του αυστριακού νομοσχεδίου, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, αναφέρονται ως υποχρεωτικές και οι αναμνηστικές δόσεις, ενώ η ισχύς του υπολογίζεται, εάν ψηφισθεί, σε τρία χρόνια.

Θετικός στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εμφανίστηκε και ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, καθώς η χώρα του βρίσκεται στη «χειρότερη κατάσταση» από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, έχοντας υπερβεί το φράγμα των 100.000 θανάτων. Ταυτόχρονα, η υψηλή ζήτηση για νοσηλεία και ο κορεσμός στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πριν καν την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» φέρνουν ακόμη πιο κοντά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς σε συνάντησή του με τους τοπικούς ηγέτες των κρατιδίων, ο κ. Σόλτς υπεραμύνθηκε μιας διακομματικής πρωτοβουλίας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, τοποθετώντας την εφαρμογή του μέτρου σε ισχύ ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σχεδόν υποχρεωτικός έχει καταστεί και ο εμβολιασμός στη γειτονική Ιταλία, καθώς στο πακέτο μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα ενάντια στην πανδημία, προβλέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (περιλαμβάνοντας και την τρίτη, «αναμνηστική» δόση) για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και τους εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας, το υγειονομικό διοικητικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση των σχολείων, τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και τις Αστυνομικές και Σωφρονιστικές δυνάμεις.

Επιπλέον, το υγειονομικό «πράσινο πάσο» (Green Pass) θα ισχύει για 9 αντί για 12 μήνες, ενώ από τις 6 Δεκεμβρίου σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή πράσινο πάσο, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 600 μέχρι 1.000 ευρώ, μετά από σαρωτικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούνται από αστυνομικούς, καραμπινιέρους και αστυφύλακες και άνδρες και γυναίκες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.

Στο ευρωπαϊκό μωσαϊκό λήψης έκτακτων μέτρων για την πανδημία, υπό την «απειλή» κατά τους Υπουργούς Υγείας των G7, προστέθηκε σήμερα και η Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει σήμερα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για πολίτες άνω των 60 ετών, αρχής γενομένης από τις 16 Ιανουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, σε όσους αρνηθούν, θα τους επιβάλλεται για κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στο διοικητικό πρόστιμο, «δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «προστασία και όχι τιμωρία». Στην απόφαση του Πρωθυπουργού, την οποία ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν ήταν εύκολη, βάρυναν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και οι πληροφορίες που έφταναν από όλη τη χώρα για την ασφυκτική πίεση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν από τους «580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, η στατιστική επεξεργασία των ελληνικών δεδομένων της πανδημίας φέρεται να καταλήγει στο ότι 9 στους 10 θανάτους από κορωνοϊό και 7 στις 10 διασωληνώσεις αφορούν αποκλειστικά πολίτες άνω των 60 ετών, τη στιγμή που 8 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς δεν έχουν εμβολιαστεί. Στον αντίποδα, στην Πορτογαλία, όπου η κρίσιμη ηλικιακή ομάδα (άνω των 60 ετών) έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 98%, το σύστημα υγείας της χώρας ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες νοσηλείας, χωρίς να δέχεται την παραμικρή πίεση στις ΜΕΘ.