Skip to main content

Μετάλλαξη Όμικρον: Παράθυρο για νέα μέτρα τα Χριστούγεννα από Μητσοτάκη

«Αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων», είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ακόμα και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «λόγω της εξέλιξης με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας που διαθέτουμε», σημείωσε. «Είναι επιβεβλημένο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση καθώς οι επιστήμονες δείχνουν ότι είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είπε πως η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορέσουν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια.

«Η κυβέρνηση θα προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ενώ θα υπάρξει και θετική πρόνοια για τους αγρότες. Περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο» ειπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης:
 
«Τα όσα γνωρίζουμε για την μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη «Όμικρον» αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση. Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η «Όμικρον» είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση».

Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του Πρωθυπουργού αφορά στο ερώτημα για τα PCR τεστ και την ενδεχόμενη συζήτηση στη διάρκεια της Συνόδου για τα τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσους μετακινούνται μεταξύ κρατών. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «δεν αφορά στο εσωτερικό της χώρας». «Από χθες έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών. Είναι μέτρο προσωρινό», σημείωναν ακόμη.