Skip to main content

Μεταστεγάζονται σχολεία στον Δ. Καλαμαριάς-Ανάσα σε μαθητές και γονείς

Ποια σχολεία αφορά η λύση που προωθεί ο δήμος Καλαμαριάς. Ανακούφιση σε γονείς και μαθητές, έκκληση για στήριξη σε όλες τις δημοτικες παρατάξεις

Ανακούφιση σε εκατοντάδες μαθητές και γονείς έξι σχολείων στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και του Φοίνικα έχει φέρει η πρόταση της δημοτικής αρχής Καλαμαριάς, με την οποία δίνεται λύση για τα επόμενα χρόνια στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και της υπεραριθμίας.

Πρόκειται για τα σχολεία 3ο Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο, τα οποία συστεγάζονται, για το 10ο Γυμνάσιο, το 9ο Γυμνάσιο καθώς και για τα Δημοτικά 12ο και 18ο. Οι μαθητές των τριών Γυμνασίων όταν αποφοιτούν, μεταφέρονται στο 3ο Λύκειο, το οποίο όμως είναι πλέον υπεράριθμο και οι αίθουσες δεν επαρκούν. Πέρυσι, ο δήμος προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα έλλειψης αιθουσών στο Λύκειο, μετέτρεψε δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες διδασκαλίας που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία των διδασκόντων.

Η δημοτική αρχή προτείνει το 3ο Λύκειο, το οποίο είναι υπεράριθμο και στο οποίο του χρόνου θα φοιτούν περίπου 400 μαθητές, να μεταφερθεί στο κτήριο του 10ου Γυμνασίου, το οποίο θα διαθέτει 16 αίθουσες, εκ των οποίων οι πέντε είναι κενές. Παράλληλα, το 10ο Γυμνάσιο, το οποίο θα έχει την επόμενη σχολική χρονιά 250 παιδιά, θα μετεγκατασταθεί στο κτήριο του 3ου Λυκείου.

Με αυτή την πρόταση, οι μαθητές των τριών Γυμνασίων και του Λυκείου θα παραμείνουν στην περιοχή τους και δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται σε άλλη περιοχή για να πάνε σχολείο. Επίσης, και οι μαθητές των δύο δημοτικών θα μπορούν να διοχετεύονται στο 10ο Γυμνάσιο.

Για μία λύση η οποία διασφαλίζει τη φοίτηση των παιδιών στην περιοχή τους και που επαναφέρει το σχολικό κτήριο του 3ου Λυκείου στη φυσιολογική του κατάσταση, καθώς θα λειτουργεί με νόμιμες αίθουσες, κάνει λόγο, μιλώντας στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού-Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Καλαμαριάς Αθανάσιος Γιαννακός.

«Οι μαθητές θα πηγαίνουν σχολείο στην περιοχή τους Άι Γιάννη, Φοίνικα και επέκταση Άι Γιάννη και δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται σε μεγάλη απόσταση. Τα παιδιά και τους γονείς δεν τους βλέπουμε σαν αριθμούς. Με την πρότασή μας αυτή τα επόμενα 2-3 χρόνια τα σχολεία θα λειτουργούν φυσιολογικά», υπογράμμισε ο κ. Γιαννακός, σύμφωνα με τον οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επαφές με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Ο κ. Γιαννακός ξεκαθάρισε πως ακόμα και για τα περίπου 30 παιδιά του Φοίνικα τα οποία θα πρέπει να πηγαίνουν στο 10ο Γυμνάσιο, ο δήμος θα διαθέσει λεωφορείο.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση είναι σύμφωνοι οι περισσότεροι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των εμπλεκόμενων σχολείων.

Για μια πρόταση βιώσιμη που δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την περιοχή έκανε λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Μελίνα Θεοδοσιάδου. «Οι γονείς των τεσσάρων σχολείων ομόφωνα ζητάμε να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση. Τα δύο σχολεία που θα γίνει η μετεγκατάσταση είναι σε απόσταση 300 μέτρων. Τα παιδιά μας θα συνεχίζουν να φοιτούν στην ίδια περιοχή», υπογράμμισε. Ανάλογη θέση έχει και ο εκπρόσωπος της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του 10ο Γυμνασίου Αχιλλέας Κοπτσελίδης, ο οποίος τόνισε πως εάν δεν προχωρήσει αυτή η πρόταση τότε θα παιδιά από το 10ο Γυμνάσιο θα πρέπει να πάνε στην περιοχή του Βότση. «Πρέπει να αφουγκραστούν το πρόβλημά μας και να μην βλέπουν τα παιδιά μας μόνο ως αριθμούς», ανέφερε.

Υπάρχει ο φόβος στη σχολική κοινότητα πως αν δεν εγκριθεί από το Σώμα του δημοτικού συμβουλίου η πρόταση της δημοτικής αρχής, τότε μερίδα μαθητών και κυρίως αυτοί που είναι στο 10ο Γυμνάσιο, θα πρέπει να φοιτήσουν στο 4ο – 5ο Λύκειο, το οποίο είναι στην περιοχή του Βότση. Δηλαδή, οι μαθητές θα πρέπει να διανύουν καθημερινά για να πάνε στο σχολείο τους περίπου 2,5 χλμ.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να ψηφίσουν την πρόταση με βάση τη λογική και το συμφέρον των μαθητών και των γονιών. «Να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά, τα οποία δεν είναι αριθμοί. Να μη ψηφίσουν με κομματικές και παραταξιακές λογικές», σημείωσε.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καλαμαριάς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα, παρουσία και εκπροσώπων των γονέων.