Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
x

ΜΕΒΓΑΛ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων οι προσκεκλημένοι ξαναέζησαν την πορεία της διαπραγμάτευσης έως τη στιγμή της απελευθέρωσης της πόλης.

Μία βραδιά γεμάτη ιστορικές μνήμες διοργανώθηκε με τη στήριξη της μακεδονικής βιομηχανίας γάλακτος ΜΕΒΓΑΛ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η εκδήλωση με τίτλο «Η επανάσταση με τα μάτια των παιδιών» διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης δήμου Χαλκηδόνος, υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021», το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων που βρίσκεται στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης (ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνας), όπως επισημαίνει ο όμιλος.

Στους χώρους του εμβληματικού κτηρίου του Μουσείου, που αποτέλεσε ιστορικό σημείο συναντήσεων της Ελληνικής και Τουρκικής ηγεσίας κατά τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, οι προσκεκλημένοι ξαναέζησαν την πορεία της διαπραγμάτευσης έως τη στιγμή της απελευθέρωσης της πόλης, μέσα από θεατρικό δρώμενο, το οποίο παρουσίασαν εθελοντές με τη συμμετοχή ιππέων από την περιοχή, και υπό την αφήγηση του κ. Βασίλειου Νικόλτσιου.

Ταξίδεψαν σε μνήμες και συναισθήματα που γεννάει ο αγώνας για την ελευθερία, με τη φωνή της γνωστής καλλιτέχνιδος Φωτεινής Δάρρα και το πιάνο του μουσικοσυνθέτη και πιανίστα Γιώργου Παπαχρηστούδη. Παράλληλα όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μινιατούρες από τη συλλογή του κ. Αθανάσιου Ζηβώνη με θεματολογία εμπνευσμένη από την ελληνική ιστορία, ενώ στο τέλος βραβεύτηκαν μαθητές των σχολείων της περιοχής για τα έργα τους (ποίηση, λογοτεχνία, ζωγραφική) με θέμα την Επανάσταση.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της Προεδρίας της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης (Γ.Γ. Α/θμιας, Β/θμιας και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας), Βουλευτές, Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, Αντιπεριφερειάρχες, Δημοτικές Αρχές, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήθος εκπαιδευτικών, ενώ η έναρξή της έγινε με τον χαιρετισμό της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Η πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, κ. Μαίρη Χατζάκου, συνεχάρη τον Σύλλογο Γονέων Δήμου Χαλκηδόνος για το ζωντανό μάθημα ιστορίας που κατάφερε να παρουσιάσει και εξέφρασε τη συγκίνησή της που η ΜΕΒΓΑΛ ήταν συντελεστής μιας τέτοιας διοργάνωσης, αφού η 70χρονη ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ είναι συνυφασμένη με τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή και ως μία εταιρεία με βαθιές ελληνικές ρίζες επιδιώκει να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, ως το καλύτερο εφαλτήριο για το μέλλον.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ