Skip to main content

Μια 31χρονη μαμά από τη Χαλκιδική εκπαιδεύει σκύλους για να βρίσκουν... ανθρώπους (φωτο)

Μια 31χρονη μητέρα από τα Φλογητά Χαλκιδικής μαθαίνει σε σκύλους να εντοπίζουν ανθρώπους - Η εμπειρία της στις συνθήκες εντοπισμού ατόμων.

Επάγγελμα την αγάπη της για τους τετράποδους καλύτερους φίλους του ανθρώπου επέλεξε να κάνει η 31χρονη Μαρία Αρμανίδου από τα Νέα Φλογητά της Χαλκιδικής.

Η ιδιαιτερότητα όμως του επαγγέλματος που ακολουθεί η 31χρονη από το 2020 είναι το γεγονός ότι εκπαιδεύει τα σκυλιά να βρίσκουν μέχρι και... ανθρώπους σε έρευνες. «Εκπαιδεύω τους σκύλους να εντοπίζουν ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί», σημειώνει στη Voria.gr η Μαρία Αρμανίδου.

Οι σκύλοι μαθαίνουν την ανθρώπινη μυρωδιά ώστε να μπορούν να εντοπίζουν ανθρώπους. «Οι σκύλοι εκπαιδεύονται να ψάχνουν το ανθρώπινο θύμα γιατί γνωρίζουν ότι το «θύμα» θα τους προσφέρει αυτό που πραγματικά αγαπούν, όπως το παιχνίδι και το φαγητό, ενώ φυσικά πιο πριν έχουμε χτίσει αυτές τις συμπεριφορές μαζί τους», αναφέρει η 31χρονη Μαρία Αρμανίδου. Βέβαια αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία καθώς χρειάζεται από 2 έως 3 χρόνια ώστε να είναι αξιόπιστοι ως προς την αποστολή που τους ανατίθεται αλλά και για να πιστοποιηθούν μέσω εξετάσεων. «Ο σκύλος δίνει εξετάσεις σε διάφορους οργανισμούς καθώς πρέπει να είναι βέβαιο ότι μπορεί να εντοπίσει άτομο. Είναι μια υπεύθυνη δουλειά και χρειάζεται η ειδική εκπαίδευση, όπως αυτή που πραγματοποιούμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο σκύλος εκπαιδεύεται σε συνθήκες πραγματικού περιβάλλοντος ώστε να είναι πανέτοιμος να εντοπίσει ανθρώπους όποτε αυτό χρειαστεί. Η εκπαιδεύτρια βγαίνει με τον σκύλο για τις αναζητήσεις βάσει πλάνου ώστε να ευνοήσουν οι συνθήκες τον σκύλο. «Υπάρχει πλάνο για το πώς θα δουλέψω, μελετώ τον άνεμο ώστε να ευνοήσουν τον σκύλο και να του έρχονται οι μυρωδιές», υπογραμμίζει η Μαρία Αρμανίδου και προσθέτει ότι η έρευνα και η διάσωση στα μάτια του σκύλου φαίνεται σαν παιχνίδι.



Η 31χρονη συμμετέχει μαζί με τον σκύλο της, που ονομάζεται Ace και είναι ράτσας Border Collie, στις τάξεις της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης ΟΦΚΑΘ, που πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων σε όλη την επικράτεια ενώ προσφέρει και σημαντικές βοήθειες όπου ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Με τον ΟΦΚΑΘ ήταν τυχαίο το πώς ξεκινήσαμε τη συνεργασία. Επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Χρήστος Ράμος, που είναι υπεύθυνος του Ομίλου, είδε τον σκύλο και έτσι ξεκινήσαμε», τονίζει.


Μιλώντας για την εμπερία της στον εντοπισμό ατόμων η κ. Αρμανίδου υπογραμμίζει ότι το να συμμετέχεις και να βοηθάς είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτικό. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε εντοπίσει μαζί με τον Ace και τους εθελοντές του ΟΦΚΑΘ στην περιοχή του Παλαιοχωρίου στη Χαλκιδική μια 79χρονη γυναίκα.

Η ίδια παρότι είναι μητέρα ενός 5χρονου κοριτσιού δεν διστάζει να αναλάβει τις δύσκολες αυτές ευθύνες εντοπισμού ανθρώπων. Παράλληλα έχει ένα γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα που συνδυάζεται με τις υπόλοιπες δουλειές που στην καθημερινή της ατζέντα. «Πάω τη μικρή στο σχολείο, παίρνω σκυλιά από διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής και τα πάω στο εκπαιδευτήριό μου για να εκτονωθούν και τα επιστρέφω μετά στους ιδιοκτήτες, ώστε να μην χρειάζεται να τους πηγαίνουν βόλτα αυτοί. Πάραλληλα ασχολούμαι με ομαδικά ή ατομικά μαθήματα σκυλιών», αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr η Μαρία Αρμανίδου.




Η κ. Αρμανίδου διαθέτει το εκπαιδευτήριο σκύλων Dog Troubles όπου μαθαίνει στους σκύλους βασική υπακοή, ασκήσεις ευκινησίας, παιχνίδια με φρίσμπι, διάφορα κόλπα και αγωνιστική υπακοή. Παράλληλα διαθέτει πάρκο σκύλων στην περιοχή των Φλογητών όπου όπως σημειώνει «γονείς» σκυλιών φέρνουν μέχρι και από τη Θεσσαλονίκη τα τετράποδα «παιδιά» τους.

Η 31χρονη έχει εκπαιδευτεί στη Σλοβενία και την Ιταλία, ενώ είναι και τα μέρη όπου δίνει εξετάσεις για να πάρει πιστοποιήσεις για τη δουλειά της. Μέσα σε όλα αυτά συμμετέχει με τον Ace σε αγώνες για την έρευνα και τη διάσωση και το πώς λειτουργεί εκπαιδευτής και σκύλος σε ένα πραγματικό συμβάν διάσωσης. Παρότι σπούδαε προσχολική αγωγή και έχει μεγάλη αγάπη για τα παιδιά, λέει χαριτολογώντας ότι «παράτησε τους παιδικούς σταθμούς και... έπιασε τα σκυλιά».

Όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τη Μαρία Αρμανίδου και το Dog Troubles θα βρίσκονται στις 9 και 10 Απριλίου στο Helexpo Discover Dog Festival 2022 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 16, στο σταντ 15. «Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τα σκυλιά και να παίξουμε παιχνίδια με αυτά», αναφέρει η ίδια.