Skip to main content

Μία ...δύσκολη συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στο BBC

Ο παρουσιαστής κατάφερε να ...στριμώξει τον Έλληνα υπουργό με πιεστικές ερωτήσεις για την αργή πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στο BBC και στην εκπομπή HardTalk – γνωστή για τις «δύσκολες» ερωτήσεις του παρουσιαστή Στίβεν Σακούρ στους καλεσμένους του – έδωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο.

Ο παρουσιαστής κατάφερε να στριμώξει τον Έλληνα υπουργό με πιεστικές ερωτήσεις για την αργή πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά και την επιλογή της Βρετανίας να μην την συμπεριλάβει στη λίστα με τις «πράσινες» χώρες.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα με την Covid-19», ακούγεται να λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος αναρωτιέται εάν είναι πρόωρο, να ενθαρρύνονται εκατομμύρια επισκέπτες να επιστρέψουν στις ελληνικές παραλίες και αρχαιότητες δεδομένου ότι ναι μεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων, ωστόσο τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση και η Ελλάδα έχει μία από τη χαμηλότερη αναλογία εμβολιασμών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Δεν θα το χαρακτήριζα σοβαρό, θα έλεγα ότι είναι τόσο σοβαρό όσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο τα νούμερα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη με ένα πλήρες, ώριμο και επαγγελματικό σύστημα να επιτρέψει σε κόσμο να έρθει το καλοκαίρι», απαντά ο υπουργός Τουρισμού.

Όπως είπε, «η Ελλάδα εμβολιάζει τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης, όλοι στον κόσμο θα το δούν και θα αναρωτηθούν».

«Δεν είμαστε στους ουραγούς των εμβολιασμών», είπε ο υπουργός Τουρισμού. «Είστε στις 5 χειρότερες χώρες», του απάντησε ο δημοσιογράφος. «Όχι δεν είμαστε», επέμεινε ο κ. Θεοχάρης.

«Φοβάμαι πως αυτό λένε τα νουμερα», συνεχίζει ο παρουσιαστής με τον Χ. Θεοχάρη να δηλώνει πως «το σύστημά μας είναι ολοκληρωμένο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, κρατάμε όλες τις δεύτερες δόσεις και τα δεύτερα ραντεβού για όλους κι έτσι δεν προχωράμε πιο γρήγορα από τα εμβόλια που διαθέτουμε. Με το που έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια τα χρησιμοποιούμε κατευθείαν, εμβολιάζουμε 1,1% του πληθυσμού καθημερινά κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά και στο σχέδιο της κυβέρνησης για καθολικό εμβολιασμό στα νησιά, σημειώνοντας «ότι είχε δοθεί η υπόσχεση για καθολικό εμβολιασμό έως το τέλος Απριλίου. Βρισκόμαστε στον Μάιο και δεν είστε καν κοντά στον στόχο».

«Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε ότι όλα τα νησιά θα είναι πλήρως εμβολιασμένα έως το τέλος Απριλίου είχαμε υποσχεθεί ότι οι κάτοικοι σε μια πρώτη ομάδα νησιών θα εμβολιάζονταν και πράγματι έγινε», απαντά ο Έλληνας υπουργός.  

Ο Στίβεν Σακούρ άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για το αν η 15η Μαΐου ήταν η κατάλληλη ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς δεν είναι ούτε στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία, πρότεινε τον διαχωρισμό των ελληνικών περιοχών, ώστε τα νησιά που είναι σε καλύτερη θέση σχετικά με τους εμβολιασμούς, να μπουν στην «πράσινη» λίστα.

Ομως ο παρουσιαστής επέμενε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς οι Βρετανοί που θα επιλέξουν να πάνε στην Ελλάδα τώρα, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν.

«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Όχι» απαντά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και τη δημόσια υγεία. Τότε ο Σακούρ επισημαίνει πως κατά τη γνώμη του δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία, όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό.

Κληθείς να σχολιάσει ότι, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις της ελληνικής κοινής γνώμης, ο τουρισμός το περασμένο θέρος προκάλεσε το 2ο κύμα της πανδημίας, ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι το «περασμένο καλοκαίρι δεν είχαμε 2ο κύμα, το είχαμε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το χειμώνα, δεν είχε σχέση ο τουρισμός με το 2ο κύμα της πανδημίας».

Τέλος, ο δημοσιογράφος του επισήμανε πως «ο κόσμος διαβάζει τα νέα από την Ελλάδα και από όσα διαβάζει (σημ: ανέφερε το lockdown στην Κάλυμνο) θα νομίζει πως δεν είναι καλή ιδέα το ταξίδι στην Ελλάδα».

Πηγή Καθημερινή με πληροφορίες από το BBC