Skip to main content

Μια έκθεση, μια έκδοση και μια συνάντηση για την ελληνική οικονομία

Η έκθεση που έρχεται την ώρα που η χώρα επιχειρεί την επιστροφή της στην κανονικότητα, κυρίως μέσω νέων εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου.

Αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το συγκεκριμένο κείμενο εκτιμάται ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιους πολύ ειδικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπός του στους θεσμούς, Πίτερ Ντολμαν, ήταν ίσως ο μόνος που έκανε ενδελεχή έλεγχο κατά την εδώ παραμονή τους στις αρχές του έτους. Πρόκειται για μια διαπίστωση που γίνεται ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους. Γι αυτό και τα συμπεράσματά του, που θα καταγράφονται στην έκθεση θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Η έκθεση αυτή έρχεται την ώρα που η χώρα επιχειρεί την επιστροφή της στην κανονικότητα, κυρίως μέσω νέων εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου, αλλά και μέσω μεγάλων εταιρικών εκδόσεων. Για παράδειγμα, λέγεται ότι μπορεί ακόμα και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο «να βγει» το ομόλογο που προετοιμάζει η Aegean Airlines. Με επιτόκιο πέριξ του 3,5% για ποσό 200 εκατ ευρώ.

Την ίδια ώρα γίνεται και μια συνολικότερη προσπάθεια αποκατάστασης της ελληνικής εικόνας στο εξωτερικό και κυρίως στους ξένους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν φύγει από την Αθήνα, ο εδώ Γερμανός πρεσβευτής, έκανε τις απαραίτητες «συστάσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και στους εκπροσώπους των γερμανικών εταιρειών που έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Η συνάντηση έγινε στην πρεσβευτική κατοικία και ήταν εκεί όλα τα «βαριά ονόματα». Ανάλογες τέτοιες συναντήσεις θα ακολουθήσουν κι άλλες πολλές, όπως πληροφορούμαστε.