Skip to main content

Η Ελληνίδα πίσω από το τεστ για τον κορωνοϊό που δίνει αποτελέσματα σε 90 λεπτά

Η Δρ. Μαρία Καρβέλα είναι ιατρική γενετίστρια και ανέπτυξε τεστ που δίνει αποτελέσματα για τον κορωνοϊό σε μόλις 90 λεπτά.

Ένα τεστ που δίνει αποτελέσματα για τον νέο κορωνοϊό σε μόλις 90 λεπτά ανέπτυξαν μια Ελληνίδα και ένας Ελληνοκύπριος στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Δρ. Μαρία Καρβέλα, ιατρική γενετίστρια, μίλησε στην ΕΡΤ για το τεστ, το οποίο κρατούσε στα χέρια της, περιγράφοντας πώς λειτουργεί η συσκευή.

Όπως δήλωσε, το τεστ είναι ακριβές, έχει μεγάλη ευαισθησία κατά 94% και ειδικότητα κατά 100%. «Από τις αρχές Απριλίου κάνουμε το τεστ σε 8 διαφορετικά νοσοκομεία εδώ στο Λονδίνο. Η διαφορά είναι επίσης ότι, επειδή το μόνο που χρειάζεσαι είναι αυτή η συσκευή, μπορείς να κάνεις το τεστ παντού. Δεν χρειάζεται να είσαι σε ένα εργαστήριο, δεν χρειάζεται να έχεις εκπαιδευμένο προσωπικό».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει ήδη 6.000.000 τεστ, τα οποία πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις αρχές του 2021. Το κόστος του τεστ είναι στα 40 ευρώ.

Σημειώνεται πως η ανάπτυξη του τεστ έγινε από τη DnaNudge, μια νέα εταιρεία-τεχνοβλαστό του Imperial College, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητής Κρις Τουμάζου, ηλεκτρολόγος-μηχανικός και καινοτόμος εφευρέτης, ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανικής του Imperial. Συνεργάτιδα του, συνιδρύτρια από το 2015 της DnaNudge και επικεφαλής επιστήμονας είναι η Ελληνίδα δρ Μαρία Καρβέλα, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Γκρέιχαμ Κουκ, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», δοκίμασαν το τεστ σε 386 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.

Το τεστ, που γίνεται με τη λήψη δείγματος από τη μύτη και ανιχνεύει στη συνέχεια τα ίχνη γενετικού υλικού του κορωνοϊού, δεν χρειάζεται εργαστήριο και μπορεί να εκτελεστεί σε μια φορητή συσκευή μικρότερη από ένα κινητό τηλέφωνο. Ήδη άρχισε να χρησιμοποιείται σε οκτώ λονδρέζικα νοσοκομεία και η χρήση του πρόκειται να επεκταθεί σε όλη τη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση έκανε κιόλας παραγγελία για 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ αξίας 161 εκατ. λιρών.

«Πολλά τεστ αναγκαστικά θυσιάζουν την ακρίβεια για χάρη της ταχύτητας ή το αντίστροφο, αλλά το νέο τεστ καταφέρνει να συνδυάσει και τα δύο», ανέφερε ο Κουκ.