Skip to main content

Μια ιστορία από τον Έβρο που θυμίζει βιβλίο του... Τζον Λε Καρέ

Μία ιστορία που μοιάζει να ξεπηδά από κάποιο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ και ο προβληματισμός για τους 1.000 Τούρκους κομάντο στα σύνορα.

Με μια πρώτη ματιά, μοιάζει σαν ιστορία που ξεπηδά από κάποιο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ. Όμως, αν πιστέψει κανείς κάποιες σχετικές διαρροές που γίνονται από αρμόδιες πηγές, είναι πραγματικότητα 100%. Τι αναφέρει;

Ότι οι σύνδεσμοι της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στη γειτονική Τουρκία, είχαν εντοπίσει τουλάχιστον έναν μήνα πριν τα επεισόδια στον Έβρο, κάποιες περίεργες μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Και ως όφειλαν είχαν ενημερώσει το «κέντρο», στην Αθήνα. Και κάπως έτσι, ενημερώθηκαν έγκαιρα το ελληνικό Πεντάγωνο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου προλαβαίνοντας να θωρακίσουν τα σύνορα στον Έβρο, πριν ξεκινήσουν οι εκεί γνωστές περιπέτειες. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τις ίδιες πηγές, τα εύσημα αυτής της επιτυχίας αποδίδονται κυρίως στον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, που, ως γνωστόν, όταν τοποθετήθηκε, δέχθηκε πολύ μεγάλη πολιτική επίθεση. Για διάφορους λόγους.

Ωστόσο, μια και είμαστε σε περιβάλλον Έβρου, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε και για κάτι ακόμα. Συγκεκριμένα, αυτό που προσπαθούν τώρα να αποκωδικοποιήσουν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, είναι ο πραγματικός ρόλος των 1.000 Τούρκων κομάντο που βρέθηκαν στα σύνορα. Τώρα, που η περιπέτεια φαίνεται ότι έχει τελειώσει, διαρρέονται και οι φόβοι που είχαν προκληθεί σχετικά με την παρουσία τους: Από κάποιο στρατιωτικό επεισόδιο, στο πλαίσιο μιας προβοκάτσιας, μέχρι μια νέα απόπειρα ομηρίας Ελλήνων στρατιωτικών ή δραματικών εξελίξεων με τους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε μια ζώνη επί τουρκικού εδάφους, στα σύνορα με την Ελλάδα. Γι αυτό και όλες οι εμπλεκόμενες «κεραίες» ήταν συνεχώς σηκωμένες και πολύ προσεκτικές.