Skip to main content

Μια νέα τράπεζα που στήνεται πάνω σε παλιές συνήθειες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησαν οι διαγκωνισμοί μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για το ποιο θα έχει το «πάνω χέρι» στη στελέχωση της.

Πριν καλά – καλά γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο που προβλέπει τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ξεκίνησαν οι διαγκωνισμοί μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για το ποιο θα έχει το «πάνω χέρι» στη στελέχωση της! Τυπικές ελληνικές συμπεριφορές, δηλαδή, οι οποίες, αν ισχύουν, εξηγούν εν πολλοίς για ποιο λόγο μεγάλα projects που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας, παραμένουν παγωμένα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, δύο διεκδικούν το ρόλο του «αφεντικού» και συγκεκριμένα: Η αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη, ως γνωστόν, έχει υπό την εποπτεία της και το υπουργείο Οικονομίας (πρώην Ανάπτυξης), οπότε θεωρεί ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει τον βασικό λόγο, ενώ το δεύτερο, επειδή προΐσταται του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οπότε εκτιμά ότι αυτοδίκαια θα πρέπει να έχει το πάνω χέρι.

Και κάπως έτσι, η ΕΤΕΑΝ, όπως θα ονομάζεται η νέα τράπεζα, ξεκινά τη λειτουργία της με τον κλασσικό τρόπο λειτουργίας της. Εν μέσω αντικρουόμενων πυρών, μεταξύ συναρμοδίων υπουργείων. Το γεγονός ωστόσο ότι θα κληθεί εν πολλοίς να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της στήριξης των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, στο κομμάτι της ρευστότητας, συνιστά από μόνο του γεγονός που δεν επιτρέπει πειραματισμούς κι εγχειρήματα αυτού του είδους. Κι αυτό γιατί η αγορά περιμένει πώς και πώς την ενεργοποίησή της για να πάρει μια ανάσα.