Skip to main content

Η ανησυχία Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια και ο στόχος των 10 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά από τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν σε συνολικές προβλέψεις ύψους 8 – 10 δις ευρώ

Ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ανησυχεί και λογικό είναι για τα κόκκινα δάνεια που γεννά η πανδημία. Συγκρατημένα, αλλά ανησυχεί, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Γι' αυτό και τι κάνει; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητά από τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν σε συνολικές προβλέψεις ύψους 8 – 10 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις υπολογιζόμενες ζημίες. Στην πραγματικότητα «για κάθε ενδεχόμενο», αν και το πιθανότερο είναι ότι τα λεφτά αυτά θα χρειασθούν κι ενδεχομένως κι ακόμα περισσότερα.  

Τι είναι αυτό το οποίο στην πραγματικότητα φοβούνται όλοι όσοι έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Ότι αυτή η ιστορία μπορεί τελικά να οδηγήσει ακόμα και σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Για τις οποίες οι τραπεζικές διοικήσεις, όπως είναι φυσικό, δεν θέλουν ούτε να ακούν. Ιδιαίτερα αυτές που είναι πιο «ανοιγμένες». Κι αυτό γιατί οι μέτοχοι τους μόνο ευχαριστημένοι δεν θα ήταν αν καλούνταν για μια ακόμα φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για οποιοδήποτε ποσό.  

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν η κεντρική τράπεζα δεν ήταν και τόσο αισιόδοξη, ως συνήθως, στις εκτιμήσεις της και να ζητούσε προβλέψεις της τάξης των 12 και 15 δισ. ευρώ, στη βάση των οποίων θα καλούνταν μετά οι τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο των αυξήσεων.  

Το μόνο θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εμπνέει εμπιστοσύνη για την επόμενη μέρα. Κι ότι μπορεί να εξασφαλίσει χρήμα από τις αγορές και μάλιστα άφθονο, όπως αποδείχθηκε κι από την τελευταία ελληνική ομολογιακή έκδοση. Αν δεν υπήρχε και τόσο άγχος από ελληνικής πλευράς για το θέμα του χρέους, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα...