Skip to main content

Εκδήλωση για την ανάπλαση της ΔΕΘ ως χώρος πρασίνου

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σχετικά με την αξιοποίηση της ΔΕΘ ως ένας χώρος πρασίνου από την Ετεροτοπία

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση/ομιλία με τίτλο «Για μία ελεύθερη και πράσινη ΔΕΘ» στην Πτολεμαίων 42 και ώρα 18.30 από την Ετεροτοπία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η ΔΕΘ αποτελεί έναν χώρο που έχει ταυτιστεί με το στάδιο εκσυγχρονισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης και με την εκ νέου σύνδεση της, με τον τότε κοσμοπολιτισμό. Ενώ παράλληλα, δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά με το ΑΠΘ, και σε επαφή μαζί του.

Ο χώρος της ΔΕΘ αποτελεί πλέον μια μεγάλη έκταση εντός του αστικού ιστού της πόλης, ο οποίος αξιοποιείται κυρίως για την διοργάνωση εκθέσεων.

Η ανάγκη για την μεταφορά αυτού του χώρου από το κέντρο της πόλης στα Δυτικά, και παράλληλα την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ αποτελεί μια ειλημμένη απόφαση η οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε μια πόλη όπου το ποσοστό ελεύθερων δημοσίων χώρων πρασίνου βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η ανάγκη για την δημιουργία ενός χώρου πρασίνου που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα αποτελέσει μια ανάσα 'οξυγόνου΄ και δροσιάς για την πόλη, φαντάζει επιτακτική.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ένας δημόσιος διάλογος για ένα εναλλακτικό και βιώσιμο σχέδιο με στόχο τη δημιουργία ενός ελεύθερου και δημοσίου χώρου πρασίνου στη θέση της ΔΕΘ.

Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παρουσίαση αυτού του σχεδίου και η εκκίνηση ενός ευρύτερου διαλόγου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα εμπλέξει την πλειοψηφία των κατοίκων της και θα αφορά ζητήματα ανάπλασης του αστικού τοπίου προς εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.



Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι:
Ιωάννης Κιουρτσόγλου: Διπλωματούχος Ξεναγός
Σάσα Λαδά: Πανεπιστημιακός-Αρχιτεκτόνισσα
Στράτος Μάνος: Πολεοδόμος- Χωροτάκτης ΑΠΘ
Γιάννης Ξενίδης: Πανεπιστημιακός- Πολιτικός Μηχανικός
Συντονίζει Μέλος του κοινωνικού χώρου 'Ετεροτοπία'