Skip to main content

Μια θάλασσα κρασί: Οινοτουριστικές διαδρομές βγαλμένες από την ιστορία της Μαύρης Θάλασσας

Δεκατρείς διαδρομές στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έχει χαράξει το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος

Ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία, στους μύθους και στις παραδόσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μέσα από το κρασί έχει σχεδιάσει το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Μέσα από 13 διαδρομές που έχουν ως κοινή αφετηρία τον οίνο, ο οποίος εδώ και τέσσερις χιλιετίες συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή και την οικονομία της Ελλάδας, ο επισκέπτης μπορεί να έχει μία ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, καθώς κάθε μία από αυτές, εκτός από τα επισκέψιμα οινοποιεία, περιλαμβάνει επιλεγμένα σημεία με «wine friendly προφίλ», αγροτουριστικούς ξενώνες, τοπικές εκδηλώσεις γαστρονομίας - οίνου, φεστιβάλ οίνου, σημεία οινοτουριστικού ενδιαφέροντος, κάβες, επιχειρήσεις διανυκτέρευσης, εστίασης και αναψυχής, τουριστικά πρακτορεία που έχουν άμεση σχέση με τον οινοτουρισμό, καθώς επίσης ιστορικά μνημεία και περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Τις διαδρομές αυτές χάραξε το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea of Wine/Μια Θάλασσα Κρασί: προωθώντας την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ως οινοτουριστικό προορισμό (BSB1034)», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι από εθνικούς πόρους (European Union's Cross-Border Cooperation Black Sea Basin Programme 2014-2022), στο οποίο συμμετέχουν επίσης η Γεωργία, η Ουκρανία και η Αρμενία. «Οι οινοτουριστικές αυτές διαδρομές θα είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό και ειδικά σε περιηγητές, τουρίστες και φίλους του κρασιού μέσω μίας ICT πλατφόρμας (www.seaofwine.travel), η οποία είναι υπό διαμόρφωση και θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα», εξήγησε στη Voria.gr η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστήριου Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Μαρία Παρταλίδου, η οποία σημείωσε πως ο κάθε επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει μία από τις διαδρομές ή να χαράξει συνδυαστικά τη δική του αυθεντική οινοτουριστική εμπειρία.

Επιλέγοντας τη διαδρομή που του ταιριάζει περισσότερο, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τοπικές ποικιλίες κρασιών, να γευτεί παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, να γνωρίσει πρότυπες γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες και ταυτόχρονα να περιηγηθεί σε ιστορικούς τόπους και μνημεία, να ακολουθήσει γραφικές διαδρομές στο βουνό ή στη θάλασσα και να παρακολουθήσει τοπικά φεστιβάλ. Η Voria.gr επισκέφτηκε σημεία αναφοράς στο πλαίσιο δράσης προβολής του προγράμματος και σας παρουσιάζει τις 13 οινοτουριστικές διαδρομές.

Οίνος και βασιλείς

1 Διαδρομή των Μακεδόνων βασιλέων

Μία περιήγηση στο κρασί και στην ιστορία των Μακεδόνων Βασιλέων με αφετηρία τη Βεργίνα και τις Αιγές, την καρδιά του Μακεδονικού Βασιλείου και το Παλάτι του Φιλίππου Β'. Η βασιλική αυτή διαδρομή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα οινοποιεία προς τη Νάουσα, τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πέλλας, τα οινοποιεία της Γουμένισσας, τους Μακεδονικούς Τάφους στον Άγιο Αθανάσιο, την Αμφίπολη με τον τύμβο Καστά, τα οινοποιεία της Αδριανής μόλις λίγα λεπτά μακριά από το Αρχαίο θέατρο Φιλίππων, την Καβάλα και φτάνει στη Θράκη, από στους μακεδονικούς τάφους στη Σταυρούπολη-Κομνηνά μέχρι το νησί της Σαμοθράκης.

2 Διαδρομή των θρόνων

Η οινοτουριστική εμπειρία ξεκινά με την ανακάλυψη του κρασιού και των μυστικών της γης των Καβείρων θεών στη Σαμοθράκη της Θράκης και συνεχίζει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη χώρα των Κικόνων με τις αυτόχθονες ποικιλίες του Ίσμαρου και της Μαρώνειας, στους αμπελώνες των Αβδήρων, στην Ανακτορόπολη της αρχαίας Οισύμης στην Καβάλα, για να καταλήξει στο πλωτό κανάλι του Ξέρξη στην Ιερισσό της Χαλκιδικής.

Οίνος και Άγιον Όρος

3 Οίνος και μοναστική γαστρονομία
Μία μοναδική εμπειρία που ξεκινά από την Ουρανούπολη και συνεχίζει στα οινοποιεία της αθωνικής πολιτείας, τα οποία παράγουν τα κρασιά που φέρουν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Άγιο Όρος και ολοκληρώνεται με τα παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.

Οίνος και ελληνικοί μύθοι

4 Οίνος και Βάκχος

Αυτή η διαδρομή μεταφέρει τον επισκέπτη σε μια από τις σημαντικότερες οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας, τον τόπο όπου, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκε ο Διόνυσος-Βάκχος. Αρχίζει από τα ερείπια του Ιερού του Διονύσου στην Καλή Βρύση, στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Δράμας και περιλαμβάνει οινοποιεία στο Παγγαίο και στις Σέρρες και βέβαια το περίφημο φεστιβάλ Δραμινογνωσίας.

5 Οίνος και ολύμπιοι μύθοι

Η διαδρομή βρίσκεται υπό το βλέμμα του μυθικού Ολύμπου με τις 52 βουνοκορφές, τα καταφύγια, τις ορειβατικές διαδρομές, αλλά και τα οικογενειακά οινοποιεία από την Πύδνα και το Ελατοχώρι, μέχρι το αρχαίο Δίον, το φαράγγι του Ενιπέα και το Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου.

Οίνος και περιπέτεια

6 Διαδρομή των βουνών

Με αφετηρία το όρος Βέρμιο (Ημαθία) η διαδρομή συνδυάζει τα εξαιρετικά οινοποιεία με τις φυσικές ομορφιές, τους καταρράκτες της Μεταμόρφωσης και του Σκρα, τις φυσικές λίμνες στο όρος Πάικο (Κιλκίς), τα ιαματικά λουτρά στο Πόζαρ (Πέλλα), τις υδροθεραπευτικές πηγές του Σιδηροκάστρου (Σέρρες), το Φαλακρό της Δράμας, αλλά και τα οχυρά στο Ρούπελ και το Κάτω Νευροκόπι.

7 Διαδρομή θάλασσας, ήλιου, αμμουδιάς (Wine and 3S - sea, sun and sand)

Η διαδρομή προσφέρει οινική εμπειρία σε κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Θάσου, σε συνδυασμό με υψηλή γαστρονομία και καταδύσεις.

(δοκιμή λαδιού - Pangaio Manufaktur, Ποδοχώρι Καβάλας)

(Φάρμα Μουσθένης, Μουσθένη Καβάλας)

(Simeonidi Estate, Ελαιοχώρι Καβάλας)

(Οινοποιείο Τσικρικώνη, Μυρτόφυτο Καβάλας)

Οίνος και μετάξι

8 Οίνος και μετάξι
Αρχίζει από το Σουφλί (Έβρος), την ελληνική πόλη της σηροτροφίας και ακολουθεί τον δρόμο του μεταξιού που περιλαμβάνει την οινοποιητική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου βρίσκονται οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες της Ξάνθης και της Καβάλας, τη Γουμένισσα και τα οικογενειακά της οινοποιεία με γνωστά κρασιά ΠΟΠ μέχρι τη Θεσσαλονίκη που είχε ουσιαστικό εμπορικό ρόλο.

Οίνος και πόλη

9 Διαδρομή της Θεσσαλονίκης city break

Αφετηρία είναι ο αστικός αμπελώνας που δημιούργησε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου και περιλαμβάνει οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων και της Νέας Μεσήμβριας, τα οποία ξανασυστήνουν στο κοινό τη ρετσίνα, το παραδοσιακό κρασί της Ελλάδας, προϊόν ζύμωσης του μούστου από σταφύλια. Κατά τη διαμονή στην πόλη συστήνεται η επίσκεψη στα 15 μνημεία της UNESCO, στην παραλία, στις αγορές Μοδιάνο και Καπάνι, αλλά και στα διάσημα wine bar και εστιατόρια με την ιδιαίτερη γαστρονομία, για την οποία η πόλη έχει διακριθεί από την UNESCO.

(ο αστικός αμπελώνας)

(Οινοποιεία Σπυρόπουλου, Νέα Μεσήμβρια)

(Οινοποιείο Κεχρής, Καλοχώρι)

Οίνος και τέχνες

10 Οίνος και τέχνες

Η διαδρομή οδηγεί τον επισκέπτη σε Μουσεία Οίνου και οινοποιεία που όχι μόνο κάνουν τέχνη με τα κρασιά τους, αλλά αγκαλιάζουν πολλές μορφές τέχνης. κινηματογραφική παραγωγή, ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, παραστατικές τέχνες, θέατρο, μουσική, μαγειρική και κάθε είδους δημιουργική έκφραση και πολιτιστική συμμετοχή στο οινοποιείο και τον αμπελώνα.

Οίνος φιλοσοφία και ποίηση

11 Διαδρομή του Αριστοτέλη

Ακολουθεί τη διαδρομή του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου από τη γενέτειρά του, τα αρχαία Στάγειρα, τα «Μαδεμοχώρια», τις ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα και την Αρναία, μέχρι τη Νάουσα και τα ερείπια της Σχολής όπου διδάχτηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος.

12 Διαδρομή του Ομήρου

Ακολουθεί τη διαδρομή του θρακιώτικου κρασιού που, σύμφωνα με το ομηρικό έπος, δόθηκε στον Οδυσσέα από τον βασιλιά Μάρωνα, χρησιμοποιήθηκε για να μεθύσει τον μονόφθαλμο γίγαντα Κύκλωπα και να δραπετεύσει με ασφάλεια από τη σπηλιά του. Το ταξίδι ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει στο Σπήλαιο του Κύκλωπα στο δρόμο για τη Μαρώνεια και στη Θάσο, όπου παραγόταν ένα από τα πιο γνωστά επώνυμα κρασιά της αρχαιότητας.

Οίνος και γηγενείς ποικιλίες

13 Η διαδρομή του Ξινόμαυρου

Η διαδρομή περιλαμβάνει οινοποιεία της Νάουσας και της Γουμένισσας που παράγουν κρασί από την πλέον διακεκριμένη ποικιλία σταφυλιού της Βόρειας Ελλάδας και του οινικού χάρτη της Μαύρης Θάλασσας.