Skip to main content

Μια θέση στο Δίκτυο Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO διεκδικεί η Θεσσαλονίκη

Φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης

Μια θέση στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO (Creative cities of gastronomy network) διεκδικεί η Θεσσαλονίκη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως σταυροδρόμι γεύσεων.

Έως σήμερα καμία ελληνική πόλη δεν έχει ενταχθεί στο Δίκτυο της UNESCO και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει να είναι ο πρώτος, αξιοποιώντας το δυνατό χαρτί της γαστρονομίας που διαθέτει η πόλη.

Το τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Μαρία Καραγιάννη, έχει ήδη καταθέσει τον φάκελο προς την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές είναι οι ελληνικές πόλεις που θα προσπαθήσουν να περάσουν στο επόμενο στάδιο και ο φάκελός τους να συνεχίσει το ταξίδι του για το Παρίσι. Έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Εθνική Επιτροπή για το ποιος φάκελος θα προχωρήσει προς αξιολόγηση από την Επιτροπή της UNESCO στο Παρίσι.

Την αισιοδοξία της ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη πόλη που θα ενταχθεί στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας εξέφρασε μιλώντας στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη. «Πιστεύουμε ότι θα περάσουμε και από τα δύο στάδια και θα ενταχθούμε στο Δίκτυο. Εξάλλου για εμάς η γαστρονομία είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της πόλης που προωθούμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative cities of gastronomy network) της Unesco μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 26 πόλεις από όλο τον κόσμο,όπως η Τοσκάνη, η Πόλη του Παναμά κ.α. Η υποβολή της υποψηφιότητας περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας φόρμας με 15 πεδία, στα οποία η εκάστοτε υποψήφια πόλη εκθέτει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επιλεγεί.

Για να θέσει υποψηφιότητα μία πόλη θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Ο τομέας της γαστρονομίας της να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και να χαρακτηρίζει το αστικό κέντρο ή την ευρύτερη περιοχή της υποψήφιας πόλης
2. Να διαθέτει μία δραστήρια γαστρονομική κοινότητα με σημαντικό αριθμό παραδοσιακών
εστιατορίων και διακεκριμένων σεφ
3. Να γίνεται χρήση τοπικών προϊόντων κατά την παρασκευή εδεσμάτων παραδοσιακής
κουζίνας. Να γίνεται χρήση τοπικής τεχνογνωσίας και παραδοσιακών γαστρονομικών
πρακτικών και μεθόδων κατά την παρασκευή των εδεσμάτων
4. Να διαθέτει παραδοσιακές αγορές τροφίμων και παραδοσιακή βιομηχανία τροφίμων
5. Να διαθέτει σημαντική παράδοση στη διοργάνωση γαστρονομικών φεστιβάλ, διαγωνισμών και άλλων διοργανώσεων με σημαντική απήχηση αλλά και στην απονομή γαστρονομικών βραβείων
6. Να επιδεικνύει σεβασμό προς το περιβάλλον και να προωθεί τη χρήση και κατανάλωση
βιώσιμων, τοπικών προϊόντων
7. Να προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διατροφής και γαστρονομίας
μέσα από τους εκπαιδευτικούς της θεσμούς και να συμπεριλαμβάνει προγράμματα
διατήρησης της βιοποικιλότητας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολών μαγειρικής.

Η κ. Καραγιάννη σημειώνει ότι «η Θεσσαλονίκη πληροί όλες τις προυποθέσεις, αποτελεί τη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδος. Οι επαγγελματίες της πόλης προσφέρουν κουζίνα υψηλού επιπέδου καθώς και ξεναγήσεις, δοκιμές και άλλες δραστηριότητες γαστρονομικού ενδιαφέροντος».

Όπως αναφέρει η κ. Καραγιάννη, «η παγκόσμια προβολή που θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μέσω του δικτύου της UNESCO εάν επιλεγεί και πάρει τον τίτλο: Thessaloniki Gastronomy City θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εικόνας της πόλης, την ανάπτυξη της οικονομίας της και τη δικτύωση της σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της αντιδημάρχου προς το Σώμα, «ο δήμος Θεσσαλονίκης έχοντας τη γαστρονομική παρακαταθήκη, μέσω του Φεστιβάλ Γαστρονομίας της πόλης, Thessaloniki Food Festival, θέτει ως σταθερούς και διαρκείς στόχους τους εξής:

1. Ενδυνάμωση της τουριστικής προβολής μέσω της γαστρονομίας
2. Στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης μέσω προβολής
3. Προβολή των τοπικών προϊόντων
4. Διατήρηση και ενδυνάμωση της επιτυχημένης εικόνας του Φεστιβάλ Γαστρονομίας της πόλης (Thessaloniki Food Festival).
5. Ισχυροποίηση και αξιοποίηση της ομάδας έργου για τη δημιουργία του Συμβουλίου Αστικής Διατροφικής Πολιτικής για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, της Μη σπατάλης τροφίμων και της δικτύωσης με συναφείς διεθνείς οργανισμούς
6. Ανάδειξη των δυνατοτήτων της πόλης στην κάλυψη των ειδικών διατροφικών ομάδων (gluten free, vegan, vegetarian, pescetarian κ.α.)
7. Εκπαίδευση ομάδων επαγγελματιών και πολιτών για την καλλιέργεια “γαστρονομικής
συνείδησης”

Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (UCCN) στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων που έχουν αναγνωρίσει τη δημιουργικότητα ως στρατηγικό παράγοντα της αειφόρου ανάπτυξης, που αφορά οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πτυχές. Με την ένταξή τους στο Δίκτυο, οι πόλεις αναγνωρίζουν τη δέσμευσή τους για κοινή χρήση βέλτιστων πρακτικών, ανάπτυξη συνεργασιών που προωθούν τη δημιουργικότητα και τις πολιτιστικές βιομηχανίες, ενισχύοντας τη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και ενσωματώνουν τον πολιτισμό στα σχέδια αστικής ανάπτυξης. Το Δίκτυο δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, την Ατζέντα του 2030 για Βιώσιμη ανάπτυξη.