Skip to main content

Μία ξεχωριστή οδηγική εμπειρία με τη νέα BMW M5 Competition

Η οδηγική εμπειρία υψηλών επιδόσεων που προσδιορίζει το χαρακτήρα της νέας BMW M5 Competition είναι βαθιά συναισθηματική

του Νίκου Χριστόπουλου

Η νέα BMW M5 Competition (κατανάλωση μικτού κύκλου: 10,8 l/100 k, εκπομπές CO2στο μικτό κύκλο: 246 – 243 g/km)* συνδυάζει εξαιρετικές επιδόσεις και μία μοναδική αύρα με απαράμιλλη πρακτικότητα σε καθημερινή χρήση, κάτι για το οποίο φημίζονται τα μοντέλα BMW M. Η αυξημένη ισχύς κατά 19 kW/25 hp συγκριτικά με τη στάνταρ έκδοση της νέας BMW M5 (έως 460 kW/625 hp), η ταχύτερη απόκριση και η ειδική ρύθμιση του πλαισίου υπόσχονται την απόλυτη αγωνιστική οδηγική εμπειρία. Το λανσάρισμα της νέας BMW M5 Competition προαναγγέλλει τη δημιουργία μιας νέας προϊοντικής κατηγορίας. Στο μέλλον, η BMW M GmbH θα προσφέρει τις ισχυρότερες εκδόσεις των υψηλών επιδόσεων αυτοκινήτων της σαν μεμονωμένα μοντέλα.

Ο κινητήρας: αυξημένη ισχύς και κλασικές επιδόσεις Μ.

Η οδηγική εμπειρία υψηλών επιδόσεων που προσδιορίζει το χαρακτήρα της νέας BMW M5 Competition είναι βαθιά συναισθηματική – και πηγάζει από τον τρόπο που ο κινητήρας παράγει την ισχύ του. Ο V8 4.4L με τεχνολογία M TwinPower Turbo αποδίδει τώρα μέγιστη ισχύ 460 kW/625 hp στις 6.000 rpm. Η μέγιστη ροπή είναι 750 Nm και είναι διαθέσιμη σε μεγάλο εύρος στροφών – από 1.800 – 5.800 rpm (π.χ. μεγαλύτερο εύρος 200 στροφών συγκριτικά με τη στάνταρ έκδοση της νέας BMW M5).

Επομένως, ο υψηλόστροφος χαρακτήρας του οκτακύλινδρου αξιοποιείται προσφέροντας στη νέα BMW M5 Competition εκπληκτικές επιταχύνσεις. Η μοναδική καμπύλη ισχύος κάνει αισθητή την παρουσία της, καθώς μειώνει το χρόνο επιτάχυνσης 0 - 100 km/h στην Competition σε 3,3 δεύτ. Επιπλέον, το 0 – 200 km/h επιτυγχάνεται σε 10,8 δευτ. – 0,3 δευτερόλεπτα ταχύτερη από την στάνταρ έκδοση της νέας M5.

Οι στάνταρ προδιαγραφές της νέας BMW M5 Competition περιλαμβάνουν ειδικό σύστημα εξαγωγής M Sport με διακοσμητικά απολήξεων σε black chrome. Αυτή η έκδοση εξάτμισης με κλαπέτα και διπλές απολήξεις παράγει ένα συναρπαστικό ήχο. Από την άλλη, η προσθήκη ενός φίλτρου σωματιδίων στην πανοπλία της Competition επιτρέπει περαιτέρω μείωση των εκπομπών ρύπων.

 Οκτατάχυτο κιβώτιο M Steptronic και M xDrive

Τη μετάδοση ισχύος στη νέα BMW M5 Competition αναλαμβάνει και πάλι το οκτατάχυτο κιβώτιο M Steptronic. Τρία διαφορετικά προγράμματα – που επιτρέπουν την επιλογή μεταξύ αποδοτικής, σπορ ή πολύ δυναμικής οδήγησης – ενεργοποιούνται μέσω του διακόπτη Drivelogic στον επιλογέα σχέσεων.

Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του στη στάνταρ έκδοση της νέας BMW M5, το σύστημα M xDrive AWD μεταφέρει την αυξημένη ιπποδύναμη της  BMW M5 Competition στο δρόμο με αυτοκυριαρχία, σιγουριά και απίστευτη προθυμία. Προσφέρει την έξτρα πρόσφυση που απαιτείται για να επιτυγχάνονται χρόνοι επιτάχυνσης αντάξιοι ενός σούπερ σπορ αυτοκινήτου. Η ελεγχόμενη συνεργασία μεταξύ M xDrive και Active M Differential είναι κυρίως υπεύθυνη για την κατανομή της πλούσιας ισχύος του κινητήρα στους τροχούς με ελάχιστες απώλειες. Η κατανομή περισσότερης ισχύος στον πίσω άξονα του M xDrive είναι ένας ακόμα αποφασιστικός παράγοντας στην τεράστια ευελιξία του sedan. Επιπλέον, μία ρύθμιση αποκλειστικά πίσω κίνησης (2WD) επιτρέπει στους έμπειρους και ικανούς οδηγούς να απολαμβάνουν την εμπειρία που προσέφεραν προηγούμενες γενιές της BMW M5 – π.χ. καθαρή διαχείριση, χωρίς ενεργοποιημένα συστήματα ελέγχου που τιθασεύουν το όχημα.

Εξατομικευμένη ρύθμιση πλαισίου για απόλυτη ακρίβεια και επιδόσεις.

Όπως όλα τα μοντέλα BMW M, η νέα BMW M5 Competition είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία πλαισίου που εναρμονίζεται άριστα με τα χαρακτηριστικά επιδόσεων του κινητήρα. Οι σχετικές μετατροπές εξασφαλίζουν ελεγχόμενη με ακρίβεια συμπεριφορά σε όλες τις περιπτώσεις. Εκτός από το χαμήλωμα του οχήματος κατά επτά χιλιοστά, η ειδική ρύθμιση του μοντέλου περιλαμβάνει βελτιωμένο σετάρισμα στην ανάρτηση, τα ελατήρια και τους αποσβεστήρες.

Σε συνεργασία με το GOnews